marți, 19 martie, 2024

Un fost ministru din Kosovo, membru al comunitatii sarbe, a fost condamnat la doi ani de inchisoare, dupa ce a criticat interventia NATO din 1999

Distribuie:

Publicat:

Un fost ministru din Kosovo, membru al comunității sârbe, a fost condamnat joi la doi ani de închisoare după ce a criticat intervenția NATO din 1999 din Iugoslavia și a minimalizat situația din Kosovo care a dus la declanșarea acestei operațiuni, informează Le Figaro, potrivit MEDIAFAX.

Ivan Teodosijevici, fost ministrul al Administrației, a făcut această remarcă în luna martie, în timpul unei manifestații cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la bombardarea Iugoslaviei de către Alianța Nord-Atlantică.

Instanța a anunțat că fostul ministru a fost condamnat „deoarece a declarat că agresiunea a fost cauzată de «o așa-zisă catastrofă umanitară din Kosovo»”. Tribunalul a reținut că Teodosijevici „a incitat la ură și la dezbinare” comunitățile etnice din Kosovo.

Fostul ministru a fost demis din funcție la scurt timp după declarațiile sale. Aproximativ 120.000 de etnici sârbi trăiesc în Kosovo, însă cei mai mulți dintre locuitori sunt de origine albaneză. Minoritatea sârbă se opune independenței acestui teritoriu, proclamată în 2008. Potrivit Constituției, minoritățile naționale au dreptul de a fi reprezentate în Guvern.

În 1999, după 11 săptămâni de bombardamente NATO, președintele Iugoslaviei, Slobodan Miloșevici, a fost obligat să retragă trupele sârbe din Kosovo. Conflictul din Kosovo a dus la moartea a peste 13.000 de persoane, iar mai mult de un milion de oameni au primit statut de refugiat în Albania și Macedonia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img