vineri, 19 aprilie, 2024

Un fost presedinte al Romaniei vorbeste despre actuala campanie anticoruptie

Distribuie:

Publicat:

Fostul presedinte Emil Constantinescu a declarat, miercuri, la sedinta solemna consacrata Zilei Nationale a Romaniei, ca actuala campanie anticoruptie va curata probabil, sub presiunea strazii, in cativa ani, institutiile statului, mediul de afaceri, presa si societatea civila de persoane compromise.

“Este evident ca actuala campanie anticoruptie, cu toate reusitele si deficientele ei, va curata probabil, sub presiunea strazii, in cativa ani, Parlamentul, Guvernul, Politia, Procuratura, instantele de judecata, serviciile de informatii, mediul de afaceri, presa si societatea civila de persoane compromise”, a spus fostul sef de stat, in plenul Senatului.

El a mai precizat ca miscarile populare din 2012 si 2015 s-au nascut din disperarea fata de furtul generalizat al bogatiilor nationale, iar pentru rezolvarea actualei crize – care nu este una economica, politica sau sociala, ci ‘o profunda criza morala a societatii romanesti in ansamblul ei’ , Parlamentului ii revine un rol esential: adoptarea urgenta a unor legi clare, cu sanctiuni drastice, si un control strict in ceea ce priveste aplicarea legii de catre toti.

Fostul presedinte Emil Constantinescu a remarcat, de asemenea, ca, in aceasta luna, romanii aniverseaza aproape un secol de la Marea Unire si putin peste un sfert de veac de la prabusirea regimului comunist – doua evenimente cruciale pentru destinul natiunii romane, ”deoarece multimi de oameni au fost gata sa lupte si sa moara pentru doua idealuri: libertatea si unitatea”.

In 1918, telul a fost unirea Transilvaniei, Bucovinei si Basarabiei cu Romania, iar in 1989, scopul a fost unirea Romaniei cu Europa Occidentala, a aratat el.

Fostul presedinte a apreciat ca, in mod paradoxal, tocmai dupa integrarea Romaniei in UE, coeziunea nationala si sociala a societatii romanesti s-a dizolvat, iar in locul ei a aparut un nou tip de coeziune, ‘construita in cadrul unui sistem mafiot, in care loialitatea fata de statul cetatenilor a fost inlocuita cu loialitatea fata de sefii institutiilor din administratia centrala sau locala, care redistribuiau subordonatilor lor o parte din beneficiile obtinute, din mita primita de la companiile comerciale private, care realizau profituri nemeritate din afaceri cu statul’.

‘Sistemul mafiot s-a instaurat in Romania (…) in ultimii 15 ani, pe baza unei structuri oligarhice create in primii ani dupa Revolutie, prin reactivarea nomenclaturii si Securitatii comuniste, si s-a generalizat din dorinta de imbogatire a unora si a lipsei de reactie a unei societati lipsite de valori morale. Garantia perpetuarii sistemului mafiot s-a construit prin promovarea in fruntea multor institutii ale statului – inclusiv a acelora abilitate sa lupte impotriva coruptiei – a unor persoane incompetente profesional si corupte, care puteau fi manevrate prin santaj’, a declarat fostul presedinte.

El a mai precizat ca parlamentarilor si cetatenilor de rand nu li se mai cere acum sa isi sacrifice viata sau libertatea pentru Romania, dar ca le revine in schimb datoria de a respecta legea, de a fi cinstiti si de a munci mai mult in folosul public.

Sedinta solemna de la Senat dedicata Zilei Nationale de 1 Decembrie, la care au participat fostul presedinte Emil Constantinescu, precum si premierul Dacian Ciolos impreuna cu mai multi ministri, a fost prezidata de presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img