vineri, 19 aprilie, 2024

Un mare avertisment: Economia si salariile cresc, dar jumatate dintre tineri au planuri concrete sa plece din tara

Distribuie:

Publicat:

România continuă să fie o ţară a contrastelor, deşi economia şi salariile cresc, iar oferta de jo­buri este mai mare decât cere­rea, jumătate dintre tineri au planuri concrete să plece din ţară, ceea ce va lovi în plin economia peste câţiva ani.

Rezultatele unui sondaj arată că  47% din tinerii români au planuri concrete de a pă­răsi ţara, a spus  prof. univ. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de sociologie şi asis­tenţă socială a Universităţii din Bu­cureşti, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Cifra-cheie este 47%, aceasta fiind pon­derea tinerilor din România care au pla­nuri de plecare. Aceştia nu sunt tinerii care vor să plece, ei sunt mai mulţi, ci sunt cei care au planuri de plecare, s-au gândit serios şi ştiu unde vor să meargă. Nu mai este vorba de simplă dorinţă, e vorba de o idee bine struc­turată.“ Mai mult decât atât, această cifră este din 2015, iar datele fragmentate pe care profesorul Sandu le are la dispoziţie sugerează că ponderea tinerilor cu planuri de a părăsi România a crescut.  „În afară de faptul că în România cresc salariile, dacă ne uităm pe ra­poartele Eurostat constatăm că PIB per capita în România, în raport cu media Uniunii Europene, a crescut consistent. Am pornit în 2007 de la 46 – 47% din media UE şi ne aflăm acum la 63%. Realmente, pornim de la o si­tuaţie de contrast: salariile cresc, PIB-ul creşte şi totuşi oamenii pleacă.“ Românii plecaţi în stră­i­nătate au trimis peste 55 mld. euro de la ade­rarea la Uniunea Europeană încoace, aceştia devenind cei mai mari investitori privaţi în România.

„Plecările tinerilor în străinătate nu sunt nici bune, nici rele, ci duc la dezvoltare incon­sis­tentă. Au faţetă pozitivă, au faţetă negativă. Efectele pozitive ale migraţiei în străinătate sunt faptul că remiterile au adus dezvoltare Ro­mâniei“. Peste 3,6 milioane de români au ple­cat în străinătate în ultimele două decenii, cei mai mulţi fiind în prezent în Italia şi în Spania.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img