marți, 19 martie, 2024

Un nou proces descoperit de biologi prin care se pot neutraliza tumorile poate duce la un remediu eficient impotriva cancerului

Distribuie:

Publicat:

Savantii de la Universitatea California San Diego au identificat un mecanism neasteptat care poate ajuta la cunoasterea raspunsului la imunoterapie al organismului unui pacient bolnav de cancer.

in mod ideal, sistemul imunitar identifica tumorile ca elemente amenintatoare si desfasoara celule imunitare (celule T) pentru a le gasi si a omori celulele canceroase. Totusi, aceste celule vor folosi o proteina numita PD-L1 pentru a „orbi” celulele T si de a le impiedica sa-si indeplineasca functia si, astfel, celulele canceroase pot scapa de apararea sistemului imunitar. PD-L1 protejeaza celulele tumorii prin activarea unei „frane moleculare” cunoscuta ca PD-1 pentru a opri celulele T, scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress.

intr-un progress terapeutic important, anticorpii creati pentru a bloca PD-L1/PD-1 au unele beneficii demonstrate clinic la anumiti pacienti bolnavi de cancer. Totusi, unii nu raspund la o astfel de terapie, ceea ce a reprezentat un mister. Acum, o echipa internationala de savanti condusa de cei de la UC San diego au scos la iveala unele indicii.

Asa cum arata in lucrarea publicata pe 10 iulie in jurnalul Cell Reports, cu autorii principali Enfu Hui si Yunlong Zhao, cercetatorii au descoperit un lucru interesant in batalia celulelor T cu cancerul. Unele celule canceroase nu au doar „arma” PD-L1, dar si „frana” PD-1. Aceasta expresie simultana face ca PD-1 sa se lege si sa neutralizeze PD-L1 in aceeasi celula a tumorii. Astfel, PD-L1 din aceste celule nu se mai pot lega de „franele” PD-1 din celulele T.

Studiul sugereaza ca pacientii cu un nivel ridicat de PD-1 in celulele canceroase pot sa nu raspunda bine la anticorpi pentru ca mecanismul lansat de PD-1 se autoanuleaza. La acesti pacienti, alte mecanisme in afara de PD-l1/Pd-1 sunt active de tumori pentru a scapa de sistemul imunitar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img