marți, 19 martie, 2024

Un nou studiu sugereaza legatura dintre lipsa somnului si aparitia depresiei

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu demonstreaza existenta unei legaturi intre lipsa somnului si aparitia tulburarilor de stres si depresiei. Conform specialistilor, lipsa odihnei ii face pe oameni sa nu se poata desprinde de emotiile negative experimentate periodic.

Persoanele care dorm mai putin de opt ore pe noapte sunt mai predispuse sa sufere de anxietate si depresie, sugereaza noi cercetari. Conform cercetatorilor, insomniacii sunt mai putin capabili sa scape de emotiile negative decat cei care dorm cel putin 8 ore pe noapte, scrie The Independent. Mai mult, rezultatele au aratat ca somnul insuficient ii determina pe oameni sa petreaca mai mult timp uitandu-se la imagini negative din punct de vedere emotional, mai apoi neputandu-se desprinde de emotiile determinate de acestea.

„Am descoperit ca subiectii aveau tendinte sa-si blocheze gandurile, acest lucru facand  dificila desprinderea lor de stimulii negativi la care sunt expusi zilnic“, a declarat autorul studiului, profesorul Meredith Coles, de la Universitatea din Binghamton. „Gandirea negativa repetitiva este relevanta pentru mai multe tulburari diferite cum ar fi anxietatea, depresia si multe alte lucruri“, a adaugat specialistul. Cercetatorii efectueaza studii suplimentare pentru a determina modul in care durata somnului contribuie la tulburari psihologice. Se spera ca psihologii ar putea intr-o buna zi sa trateze anxietatea si depresia, ajutand pacientul sa se odihneasca suficient. 

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img