joi, 28 martie, 2024

Un pensionar din Bihor a inceput o afacere pe baza unor retete mostenite de la bunici… si face totul fara ajutor

Distribuie:

Publicat:

Teodor Tincau, un barbat din Bihor, face, la Girisu de Cris, uleiuri din in, mustar, varza, dovleac, floarea soarelui si susan, pe care l-a aclimatizat, in premiera.

Bihoreanul Teodor Tincau sustine ca are propria solutie intr-o lume obsedata de medicamentul universal, cat mai natural, mai putin chimicalizat. El este singurul bihorean care face uleiuri presate la rece, intr-un lant de productie inchis.

Pensionar, in varsta de 62 de ani, barbatul, scrie Bihoreanul, a inceput productia de uleiuri presate la rece dintr-o traditie a familiei.

„Bunicii mei au avut presa de ulei. Tata m-a invatat cum se fac uleiurile, iar in 2010 am inceput sa produc si sa vin cu ele in piata la Oradea”, povesteste barbatul.

El produce sase feluri de uleiuri, toate mustind de substante nutritive.

„Uleiul din susan are cel mai mare continut de calciu, combatand osteoporoza, cel din in este plin de acizi grasi Omega 3, 6 si 9, care previn bolile de inima, iar cel din dovleac e bogat in vitamine si minerale care regleaza functionarea rinichilor”, a explicat el, doct, pentru sursa citata.
Pensionarul a aclimatizat la Giris prima plantatie de susan din zona si foloseste semintele uscate chiar de el.

„Anul acesta productia va fi mai mica. A dat gheata si a omorat plantele”, spune. In schimb, se asteapta la o productie buna de dovleac, floarea soarelui si varza. „Sunt unicul care face ulei de varza in Bihor. Se folosesc doar semintele. Sunt foarte bogate in B-uri utile oamenilor stresati care vor sa ramana calmi”.

„Bag mana in foc pentru tot ce vand. Eu am semanat dovleacul, susanul si inul, eu am recoltat, eu am ales samanta si am presat uleiul… Daca nu am samanta din productia mea, prefer sa nu fac nimic, ca nu stiu cum a fost tratata”, zice barbatul, garantandu-si uleiurile artizanale.

„Uleiurile presate la rece sunt pline de vitamine si minerale. Fiecare are efectul lui tamaduitor: uleiul de susan elimina crampele musculare, cel de dovleac distruge parazitii, iar cel de mustar este elixir de frumusete, mai ales pentru par”, explica barbatul.
Pensionarul face totul de la A la Z, de la semanatul semintelor pana la obtinerea licorilor, ba ofera si consultanta despre modul de administrare.

Domnul Teodor isi vinde produsele in pietele din oras si in Baile Felix, iar o sticluta de 250 de mililitri cu ulei de dovleac sau susan costa 18 lei. Cele din mustar, in sau susan fac 25 lei, pentru ca se obtin mai greu, iar litrul de ulei din floarea soarelui este 8 lei, dublu fata de cel rafinat din magazin.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img