luni, 18 martie, 2024

Un preot originar din Husi face o descoperire unica intr-o biserica din Suceava

Distribuie:

Publicat:

 

Gabriel Herea, parohul Bisericii Inaltarea Sfintei Cruci, din Patrauti – Bucovina, originar din Husi, i-a uimit pe oamenii de stiinta dupa ce, de mai bine de 15 ani, studiaza singur modul in care razele soarelui se proiecteaza prin ferestrele lacasului de cult.

 

La Institutul de Fizica Atomica din Capitala, parintele Gabriel Herea a prezentat publicului cum soarele ajunge sa apuna in usa bisericii si sa trimita lumina sa prin trei randuri de usi, pana in sfanta masa. O proiectie asemanatoarea celei care exista astazi in sudul Egiptului, in templul de la Abu Simbel.

 

"Discutam de o proiectie solara la solstitiul de iarna, de Craciun. Iar steaua pe care o parcurge acum, e steaua întruparii lui Hristos. Lumina soarelui vine pe stea. Lumineaza in altar si arata grota Betleemului", explica preot si doctor in istoria artei, Gabriel Herea, la intrunirea cu oamenii de stiinta.

 

Ministrul Cercetarii, Nicolae Hurduc, s-a arata si el interesat de descoperirea preotului si totodata uimit de cum "in lipsa unor sisteme de proiectare, de simulare computere cum avem acum la dispozitie, cei care au construit biserica sa realizeze acele ferestre astel incat lumina sa se deplaseze in anumite zone transmitand anumite simboluri."

 

Biserica din Patrauti, a fost ctitorita de Stefan cel Mare in anul 1487, dupa tipare complicate din geometrie si astronomie.

Chiar si asa, lacasul de cult nu reprezinta un interes pentru autoritatile locale si asta pentru ca nu exista niciun plan de restaurare ori promovare turistica.

VIDEO AICI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img