miercuri, 24 aprilie, 2024

Un roman a calculat durata de viață a unui iPhone

Distribuie:

Publicat:

Multă lume se întreabă, atunci când cumpără un iPhone, care e durata de viață a acestuia. Iar răspunsul poate varia, în funcție de ce înțelegem prin „durată de viață”. Dacă vrem de la un iPhone să poată funcționa ca un telefon, să poată rula cel mai nou sistem de operare, să poată rula cele mai noi aplicații apărute, atunci, ținând cont că bateria unui iPhone poate fi schimbată, atunci putem folosi un telfon Apple circa 10 ani, dacă nu chiar mai mult. Bineînțeles că datele problemei sunt mai complexe, având în vedere că buna funcționare a unui smartphone ține atât de componentele software, suportul acordat sistemului de operare, cât și de suportul oferit de către dezvoltatorii de aplicații.

Appple asigură unui anumit tip de iPhone update-uri la cele mai noi versiuni ale sistemului de operare iOS doar circa 5 ani. Deci, dacă, de exemplu, ți-ai cumpărat un iPhone 8+ în 2019, poți fi sigur că sistemul acestuia de operare va fi updatat constant până în 2023! Cei mai mulți ar considera, așadar, cinci ani durata de viață a unui iPhone.

Totuși, un român, Horace Dediu, de la compania Asymco, a realizat o analiză prin care a reușit să determine mai exact durata de viață a unui telefon iPhone, indiferent că e un SE, un iPhone 8+ sau un iPhone XS. Cum a făcut asta?

CEO-ul Apple, Tim Cook, a dezvăluit într-una din declarațiile sale mai vechi că există 1,3 miliarde de device-uri Apple încă în stare perfectă de funcționare. Acest număr este „cea mai importantă măsură a sănătății business-ului Apple”, susține Horace Dediu în analiza sa.

Acest număr, al device-urilor Apple încă funcționale, a fost dezvăluit doar a doua oară în istorie. Prima oară o făcuse tot Cook, în ianuarie 2016. Atunci era vorba doar de 1 miliard de device-uri. Dediu nu a făcut decât să scadă din totalul de device-uri vândute de Apple din 2007 încoace, anul lansării iPhone, numărul de device-uri încă în funcțiune. Astfel, 2,05 miliarde de telefoane iPhone au fost vândute până anul trecut, când Dediu a realizat calculul. Dintre acestea, 1,3 miliarde încă funcționau. Așa că, românul a stabilit că 750 de milioane de iPhone-uri au încetat să funcționeze.

Dediu a calculat că în 2013 Apple a ajuns să vândă 750 de milioane de telefoane iPhone și, considerând că „durata de viață” a unui device poate fi determinată în momentul în care vânzările totale egalează numărul device-urilor care au încetat să funcționeze, înseamnă că durata de viață a telefoanelor iPhone este, în medie, de 4 ani și trei luni, adică perioada scursă din trimestrul al treilea al anului 2013 până în 2018, an în care a realizat românul analiza sa.

Horace Dediu are 50 de ani, s-a născut în comuna Dumbrăveni, din județul Constanța, dar în copilărie a emigrat, împreună cu toată familia, în SUA. Dediu are, așadar, și cetățenie americană.

Horace Dediu a absolvit, printre altele, Universitatea Harvard, iar în prezent locuiește în capitala Finlandei, Helsinki, unde a lucrat pentru Nokia timp de opt ani și unde și-a fondat compania actuală, Asymco.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img