joi, 25 aprilie, 2024

Un roman arunca 129 de kg de alimente in fiecare an

Distribuie:

Publicat:

O persoana arunca zilnic peste 350 de grame de mancare, iar anual risipeste 129 de kg de alimente, anunta reprezentantii INSP, precizand ca Romania este a noua tara din Europa din perspectiva alimentelor aruncate. „Incercam sa aducem recomandarile corecte, sa ii convingem pe cei care va pun la dispozitie mancarea sa fie sanatoasa, sa nu aiba sare, sa fie apa pe masa, sa fie adecvata nutritional. (…) Este o problema de informare pentru ca decizia cu privire la alimente si alimentatie nu este usoara. (…) Noi spunem stop risipei, astfel incat alegerile sa fie sanatoase, echilibrate si adecvate varstei. Noi aruncam mult din ce cumparam. Suntem a noua tara din perspectiva performantei in a arunca alimente, ceea ce e ingrijorator. (…) O persoana arunca zilnic peste 350 de grame de mancare, ajungand sa risipeasca anual 129 de kilograme de alimente”, a declarat, marti, Alexandra Cucu, directorul Centrului National pentru Evaluarea si Promovarea Starii de Sanatate din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP), citata de Mediafax.

De asemenea, Alexandra Cucu sustine ca un meniu sanatos trebuie sa cuprinda fructe, legume si putina carne. „Cumparati mancare proaspata, putina, adecvata sfaturilor nutritionistului si nu poftei de moment. (…) Noi romanii avem nostalgia accesului la carne insa trebuie sa ne reamintim ca organismul nostru are nevoie de fructe si legume si de putina carne, din cand in cand, si daca se poate sa fie peste. Trebuie sa avem nu doar proteine, dar si aminoacizii esentiali care fac bine la creier si la piele”, a mai adaugat Alexandra Cucu.

Specialistii sustin ca bebelusii si copiii ar trebui sa manance intr-un ritm incet, pentru a evita supraponderabilitatea. „Mancatul grabit este unul din factorii asociati cu sporul supraponderal si s-au facut niste cercetari in randul copiilor. Factorul care duce la adaugarea supraponderala nu este neaparat din cauza dulciurilor, dar viteza cu care mananca. Adica, mancam inconstient. (…) Un pranz sanatos depinde de fiecare persoana, in functie de cum isi echilibreaza mesele. Accentul trebuie pus pe proteine si pe alimentele de origine vegetala, adica salate si fructe. Trebuie de evitat grasimile care tin mancarea foarte mult in stomac”, a mai adaugat medicul primar in nutritie si igiena alimentatiei, Corina Zugrav.

De asemenea, medicul precizeaza ca nu este o diferenta mare intre zaharul brun si cel alb, in schimb intre faina alba si cea integrala este recomandat sa o alegem pe cea din urma, pentru ca este mult mai sanatoasa. O initiativa legislativa care se refera la introducerea orei de nutritie pentru prescolari, dar si elevii pana in clasa a VIII-a a fost votata, recent, de Camera Deputatilor, momentan fiind in dezbateri in Senat. Initiatorii sustin ca astfel vor sa-i invete pe copii cum sa se alimenteze corect.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img