vineri, 26 aprilie, 2024

Un simt al mirosului aflat in declin poate prezice moartea persoanei respective

Distribuie:

Publicat:

Intr-un nou studiu, persoanele in varsta cu un simt olfactiv slab au avut un risc de deces cu 46% mai mare la 10 ani dupa ce le-au fost testate abilitatile olfactive, comparativ cu cele care au trecut testul. Studiul a aratat si ca 28% din riscul crescut de deces ar putea fi atribuit bolii Parkinson, dementei si pierderii neintentionate de greutate, toate prezicand independent moartea. Acestea pot afecta si simtul olfactiv al unei persoane. Dar restul de 72% din riscul care coreleaza simtul olfactiv slabit cu moartea este inexplicabil si poate fi cauzat de afectiunile de sanatate subtile care se agraveaza in cele din urma.

Potrivit studiului, aproximativ un sfert dintre americanii in varsta se confrunta cu un declin al mirosului, dar este mult mai probabil ca acesta sa treaca neobservat in comparatie cu pierderea vederii sau auzului. Unele studii au corelat declinul mirosului cu riscul de deces in termen de cinci ani de la debutul declinului, dar aceasta cercetare nu a analizat datele demografice, cum ar fi sexul sau caracteristicile de sanatate care ar putea explica legaturile dintre pierderea senzoriala si moarte.

In noul studiu, oamenii de stiinta de la Michigan State University au folosit datele de la studiul Health ABC, un studiu pe termen lung care a implicat persoane in varsta. Intre 1997 si 1998, oamenii de stiinta au recrutat aproximativ 3.000 de adulti in varsta, cu varstele cuprinse intre 70 si 79. Dintre acesti indivizi, aproape 2.300 au efectuat un test de miros la inceputul studiului.

In cadrul testului, li s-a cerut sa identifice 12 mirosuri comune si au ramas ca participanti la studiu pana la moartea lor sau pana in 2014.  

In perioada totala de urmarire de 13 ani, aproximativ 1.200 de participanti la studiu au murit. Cercetatorii au descoperit ca cei cu cel mai slab scor la testul olfactiv au avut un risc cu 46% mai mare de a muri intr-o perioada de 10 ani si un risc cu 30% mai mare de a muri intr-o perioada de 13 ani. 

Simtul mirosului parea a fi un predictor deosebit de puternic al mortii precoce pentru cei care aveau o stare buna de sanatate, conform cercetatorilor. Printre participantii care au spus la inceputul studiului ca starea lor de sanatate este buna, simtul olfactiv slab a fost legat de o crestere cu 62% a riscului de a muri pana in anul 10 al studiului si cu o crestere cu 40% a riscului de a muri pana in anul 13 al studiului.

Se stie ca leziunile neurologice cauzate de boala Parkinson si dementa pot afecta simtul olfactiv al unei persoane, asa ca oamenii de stiinta au investigat daca aceste afectiuni ar putea explica legatura dintre nas si moarte. 
 
Au verificat, de asemenea, rolul pierderii in greutate, ceea ce ar putea indica malnutritia. Chiar si tinand seama de aceste afectiuni, un simt al mirosului aflat in declin a explicat 70% dintre diferentele previziunii mortii. Asocierea a tinut cont si de rasa si sex, lucru care ar putea fi un instrument puternic pentru cuantificarea sanatatii. Simtul olfactiv slab in randul adultilor in varsta, cu o stare buna de sanatate, poate reprezenta un semnal de alarma timpuriu pentru diferite afectiuni de sanatate. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img