joi, 28 martie, 2024

Un tablou a lui Picasso prezent la muzeul din Barlad

Distribuie:

Publicat:

Marea Unire, de la 1 decembrie 1918 reprezinta, fara indoiala, rezultatul luptei si a aspiratiilor seculare a acestui popor atat de incercat, care si-a trait si scris istoria in acest spatiu binecuvantat de Dumnezeu. O data cu acest important eveniment Romania intra in concertul marilor natiuni europene moderne.

Centenarul, pe care il marcam in acest an, avand printre altele si rolul de a constientiza  eforturile, sacrificiile si talentul pus la temelia constructiei nationale, de catre cetateni romani de toate etniile, care au ilustrat cultura si spiritualitatea nationala.

 In anul 1918, poporul roman si-a trait „ora lui astrala”, iar Lucian Blaga, coplesit, a scris “Poemele luminii”, in care spunea – ne strangeam la un loc, in chip oficial, cu acte in regula, nu dupa „un veac de singuratate”, ci dupa milenii de lupte si suferinte. Pentru a intra in al doilea veac de unitate, ne vor trebui energii noi, iar acestea se cuvin trezite, impulsionate, improspatate tocmai de sarbatoarea pe care o pregatim si care se va desfasura pe parcursul unui intreg an.

Anul Centenarului, 2018, trebuie sa devina astfel un moment al sarbatorii, al bucuriei si al respectului fata de tot ceea ce s-a intamplat in cei 100 de ani de unitate, precum si in cele doua milenii de lupta pentru atingerea dezideratului privind unitatea, dar si un moment al trasarii unor cai noi in devenirea noastra ca indivizi si natiune.

Lumea artelor si a muzeelor pot si ele sa-si aduca contributie la marcarea, asa cum se cuvine, a tot ceea ce s-a intamplat in o suta de ani de istorie si sa contribuie la creionarea a ceea ce dorim sa ni se intample in viitor.

Pornind de la aceste realitati si deziderate istorice, Muzeul „Vasile Parvan” din Barlad impreuna cu Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Consiliul Judetean Vaslui, Primaria Municipiului Barlad, Consiliul Local Barlad si Uniunea Artistilor Plastici din Romania va invita sa vizionati expozitia – concurs Bienala Internationala  de Arta Contempirana „Nicolae Tonitza” cu tema: Natiune-Identitate-Integritate-Corporativa.

Expozitia este organizata pe doua sectiuni, respectiv o sectiune de pictura si una de grafica, care vor cuprinde peste 120 de lucrari provenite din 27 de tari, de pe trei continente (America, Asia, Europa). In urma jurizarii doua din lucrari, respectiv o lucrare de pictura si una de grafica vor fi premiate cu sume importante de bani oferite de Primaria si Consiliul Local Barlad, Asociatia “Constantin Hamangiu” si un grup de investitori. De asemenea va fi oferit si un premiu pentru cea mai buna lucrare a unui tanar artist.

Publicul iubitor de arta va avea privilegiul de a viziona lucrarea “DANS L' ATELIER, OU PEINTRE, ET MODELE EXAMINANT SON PORTRAI”, provenita din colectia  domnului George Serban, colectionar de arta si semnata de Pablo Picasso, unul din cei mai mari pictori ai lumii.
 
Vernisarea expozitiei va fi realizata de cunoscutul critic de arta si curator Mihai Plamadeala si va avea loc duminica 4 noiembrie 2018, ora 11.00, la sediul central al muzeului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img