sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Un tanar din Iasi a muncit in strainatate si s-a intors in tara sa isi deschida o afacere! A investit toti banii munciti acolo, iar acum are un succes neasteptat de mare

Distribuie:

Publicat:

In ultimii ani, a crescut numarul antreprenorilor care vor sa aiba afaceri in acest domeniu • Dupa ce se informeaza, si de multe ori angajeaza chiar specialisti pentru a fi siguri ca nu investesc degeaba, deschid mici afaceri de succes • Mai mult, acestia primesc si un certificat greu de obtinut care atesta calitatea produselor pe care le comercializeaza • "Intr-adevar, cand le arat clientilor acest certificat, sunt mai usor de convins sa-mi cumpere produsele", sustine unul dintre micii afaceristi din Iasi

Suprafata cultivata in Iasi cu diverse culturi ecologice a crescut in ultimii ani. Astfel, de la cateva sute de hectare, cate erau inregistrate in Iasi la Directia pentru Agricultura Judeteana (DAJ) Iasi, in urma cu 5-6 ani, suprafata a crescut pana la peste 8.000 de hectare.

De asemenea, a crescut si numarul cultivatorilor care obtin atestatele pentru produsele ecologice. Doi dintre iesenii care au obtinut aceste documente sustin ca au avut numai de castigat, intrucat a crescut numarul clientilor.

"Intr-adevar, cand le arat clientilor acest certificat, sunt mai usor de convins sa-mi cumpere produsele. La mine a fost mai greu de obtinut pentru ca am multe culturi si trebuia sa le certific pe fiecare in parte. Dar anul acesta am reusit sa obtin ceea ce mi-am propus", sustine Radu Gabriel Vieru, producator de fructe de padure din comuna Deleni.

Acesta detine aproximativ 1,5 hectare cu zmeura, mure, afine sau capsuni. De doi ani se ocupa de aceste culturi zilnic, dupa ce a renuntat la jobul sau din cauza ca nu facea fata programului. "Eu locuiesc in oras si aveam un loc de munca la care am renuntat, pentru ca trebuia sa fiu aici aproape tot timpul. Cel mai greu era la cules, cand nu aveam oameni cu care sa culeg fructele. Eu am terenul de mai multi ani, am avut cereale, iar apoi am vazut la alte cunostinte din diverse zone ale tarii ca au plantatii cu fructe de padure si am zis sa incerc si eu. Nu m-am asteptat ca oamenii sa fie atat de deschisi si sa cumpere. Pot sa spun ca daca imi va merge asa de bine si in urmatorii doi ani, intru pe profit", sustine producatorul.

Catina ecologica se vinde mai scump

Un alt iesean care a investit in agricultura si are certificat ecologic este Virgil Marian, din Letcani. Acesta a investit banii economisiti la munca in Spania in 3 hectare de teren agricol pe care a plantat catina. A investit aproximativ 10.000 de euro, iar din anul 3 are deja productie.

"Speram sa ne scoatem investitia in urmatorii doi ani. Noi speram anul acesta la o productie de cel putin 3 tone pe hectar. Deocamdata o sa o vindem local, iar daca va fi cerere pe piata externa, si in Germania, de ce nu? Catina este o cultura mai pretentioasa, pentru ca necesita si mai multa ingrijire fata de alte culturi. Acum, la recoltat, e mai greu pentru ca ploaia ne-a oprit din aceasta activitate. Dupa ce se taie crenguta cu fructele, se introduce in tunel, acesta o congeleaza, apoi se scutura crenguta si cad fructele. Urmeaza procesarea fructelor si apoi produsul finit, scos la vanzare. Noi culegem manual si, din pacate, nu avem oameni suficienti care sa ne ajute cu mana de lucru. Noi prasim des culturile, le udam des, avem un sistem de irigatii. Am cules pana acum jumatate din suprafata cultivata si sunt multumit ca am productie buna, la prima numarare, sa zic asa", spune Virgil Marian.

In ultimii ani a crescut si suprafata cultivata cu catina. Astfel, daca in urma cu 5 ani erau doar cativa ieseni cu aproximativ 30 de hectare, acum a crescut numarul celor interesati de investitiile in acest domeniu, dar si suprafata cultivata cu aceasta planta. Astfel, in anul 2017 erau 100 de hectare cu catina in judetul Iasi, iar anul acesta s-au inregistrat 138 de hectare cu aceasta cultura. Cele mai multe culturi sunt in zona Letcani, Pascani, Trifesti, Popricani, Cristesti, Prisacani, Schitu Duca, Tutora si Tiganasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img