marți, 19 martie, 2024

Un tortionar CELEBRU a fost CONDAMNAT DEFINITIV

Distribuie:

Publicat:

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat miercuri, definitiv, in dosarul in care Ion Ficior, fost comandant al lagarului de munca de la Periprava, este judecat pentru infractiuni impotriva umanitatii. Ficior, acuzat de moartea a peste 100 de detinuti politic, intre 1958 si 1963, a fost condamnat definitiv la 20 de ani de inchisoare.

Tortionarul Ion Ficior a fost gasit vinovat de infractiuni contra umanitatii si a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare.

In prima instanta, Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare. Instanta Curtii de Apel Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei, ca regimul de detentie instaurat la Periprava si Colonia Grind era deosebit de dur, detinutii fiind batuti, infometati si lasati fara asistenta medicala, iar in momentul in care vreunul dintre ei murea, gardienii replicau ca se cheltuieste mai putin pentru hrana.

Ioan Ficior a fost trimis in judecata in august 2014, fiind acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, fiind inregistrate 103 decese.

Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte precum: conditii de detentie mizerabile si inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din baraci si aglomerare excesiva; lipsa apei potabile care era inlocuita cu apa murdara scoasa direct din Dunare; lipsa medicamentelor si a asistentei medicale sau refuzul de a acorda asistenta medicala adecvata; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament“, au aratat procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in rechizitoriu.

Un caz asemanator a fost cel al lui Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, condamnat definitiv, in 10 februarie, la 20 de ani de inchisoare, decizia fiind o premiera din punct de vedere judiciar. Visinescu este primul condamnat pentru fapte care au fost comise cu peste 50 de ani in urma. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img