News Flash:

Un trai tot mai greu, iar cheltuielile sunt din ce in ce mai mari

14 Iulie 2015
1167 Vizualizari | 1 Comentarii
60422948
Aproape toate veniturile unei familii obisnuite se duc pe mancare, facturi si taxe. Cel putin asa arata un studiu al celor de la statistica. Potrivit unui studiu facut recent, aproape 90 la suta din venitul unei familii se duce pe alimente, plata utilitatilor si achitarea impozitelor. Un motiv ar fi faptul ca, desi preturile sunt apropiate de cele europene, salariile au ramas printre cele mai mici.

„Lunar imi fac o situatie cu toate platile pe care le fac. Cu ce venituri intra si ce plati am de facut. In afara de facturi, taxe, benzina si mancare nu mai raman cu mare lucru din leafa. Si sunt singur, daca as avea o familie cred ca ar fi mult mai greu”, spune un vasluian.

Familia Popitanu din Vaslui abia se se descurca de la o luna la alta cu un venit de 2200 de lei. Au si doi copii la liceu.

„In fiecare luna, 1000 de lei se duc pe mancare. Mai aducem produse de la tara si pe alea nu le punem la socoteala. Pe utilitati, 600 de lei clar se duc. Daca ne gandim la cei 1000 de lei pentru mancare, plus cei 600, iata am ajuns la 1600 de lei. Mai exista si o rata la banca facuta pentru a le cumpara copiilor la scoala ce le trebuie. Si asa ajungem la 2000 de lei. Se intampla sa nu ramana nici cei 200 de lei. Eu si sotia ne cumparam haine foarte rar si atunci de la second hand”, spune Iulian Popitanu.

O alta familie cu un venit si mai mic se descurca foarte greu.„Mergem o data pe saptamana la cumparaturi. Ce sa zic? Mergem mai mult prin piete. In supermarket caut produse la promotie care expira, le iau asa si le gatesc repede. Sotul e somer, eu am o leafa de 1300 de lei si o fata la facultate”, se plange o femeie

Cifrele arata ca vorbim despre un model care se regaseste in majoritatea familiilor din judetul Vaslui. Potrivit Institutului de Statistica, veniturile totale medii ale unei familii ajung la 2577 de lei, iar cheltuielile la 2263 de lei. Cifrele analistilor arata ca 72,9 la suta din bani merg pentru consum, iar 18,6 pentru impozite si contributii. La un calcul simplu rezulta ca peste 90 la suta din bugetul unei familii se duce pe mancare si darile catre stat. Pentru sociologi, aceste cifre proiecteaza o situatie in care saracia se va extinde si chiar se va mosteni, iar consecintele pot fi grave. Potrivit datelor statistice, oamenilor le mai raman doar 0,3% din venituri pentru investitii. Adica aproape nimic.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0842 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018337 (s)