marți, 19 martie, 2024

Un tratament cu ultrasunete asupra soriceilor de laborator promite un leac pentru diabet

Distribuie:

Publicat:

Diabetul de tip 2 este una dintre cele mai comune cauze ale mortii in lumea contemporana si este tratat cu ajutorul injectiilor cu insulina, o metoda care se poate dovedi scumpa si mai ales periculoasa pentru unii pacienti.

O echipa de cercetatori de la Universitatea George Washington din Washington D.C, Statele Unite, au desfasurat o cercetare prin care sa gaseasca un inlocuitor pentru terapiile actuale de tinere sub control a diabetului, conform descopera.ro, care citeaza Medicalxpress.
 
In momentul actual, bolnavii de diabet sunt nevoiti sa isi administreze injectii cu insulina, hormonul a carui lipsa sau productie insuficienta cauzeaza producerea diabetului. Acest tratament, desi ofera bolnavilor sansa la o viata care sa se desfasoare in conditii normale are parte si de unele dezavantaje importante. Astfel, pacientii ajung dependenti de aceste injectii cu insulina. Iar, din pacate, accesul la aceasta nu este mereu facil. Un caz dramatic si mediatizat care ilustreaza pericolele la care se expun diabeticii este cel al lui Shane Patrick Boyle, un tanar din Statele Unite care a murit deoarece nu a reusit sa stranga banii necesari cumpararii dozelor de insulina necesare in urma unei campanii GoFundME, conform presei americane.
 
Echipa de cercetatori care a lucrat la acest proiect a folosit o serie de soricei de laborator carora au incercat sa le stimuleze productia din insulina prin stimularea pancreasului, organul raspunzator de productia de insulina, cu ajutorul ultrasunetelor. 

 
Desi in mod curent, tehnologia cu ultrasunte are aplicatii medicale doar ca instrument de diagnosticare, oferind informatii pe cale neinvaziva despre ceea ce se petrece in corpul uman, recent oamenii de stiinta au inceput extinderea aplicatiilor acesteia. Astfel, de la stimularea producerii de insulina, la distrugerea pietrelor la rinichi si chiar incercari de a trata pacientii cu Parkinson, ultrasunetele capata utilizari tot mai extinse. „Munca noastra este un pas important in stimularea tesuturilor endocrine”, a declarat Tania Singh, parte a echipei de cercetare.
 
Mostrele de sange prelevate de la subiectii testelor au aratat cresteri semnificative ale nivelului de insulina din sangele acestora. Desi acestea sunt vesti bune, oamenii de stiinta trebuie sa determine daca si in ce masura structura pancreasului a fost afectata de tratamentul cu ultrasunete. „Pancreasul are o multitudine de functii, nu doar producerea de insulina, acesta fiind raspunzator de secretia altor hormoni si a unor enzime digestive”, explica Tania Singh.
 
Analizele intiale sugereaza ca cresterea nivelului de insulina corelata cu folosirea ultrasundelor nu implica si o scadere a nivelului de zaharuri din sange, aspect pe care echipa vrea sa il cerceteze mai amanuntit. De asemenea, membrii echipei spera sa isi poate conduce experimentele si pe animale mai mari si sa construiasca un dispozitiv care sa ii ajute pe cei care sufera de diabet. F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img