vineri, 29 martie, 2024

Una din trei femei se confrunta cu vaginita bacteriana! Ce trebuie sa stie fiecare femeie?

Distribuie:

Publicat:

Desi poate fi provocata de contactul intim, vaginita bacteriana nu este o boala cu transmitere intima, asa cum adesea este considerata. Aproape nicio femeie nu scapa de aceasta afectiune, care reprezinta cea mai comuna cauza pentru secretia vaginala neobisnuita. Nu se stie exact de ce apare vaginita, insa declansarea ei are legatura cu schimbarea pH-ului vaginului. Atunci cand acesta devine alcalin, scade numarul bacteriilor benefice (lactobacili) si creste numarul altor bacterii, ceea ce declanseaza infectia. Orice femeie se poate confrunta cu vaginita, chiar daca a avut sau nu contacte intime.

Desigur, cu cat exista mai multi parteneri in viata cuiva, cu atat creste riscul de imbolnavire, dar acesta nu este singurul factor. O igiena intima prea riguroasa poate avea adesea exact efectul opus si nu este exclus sa conduca la declansarea vaginitei. Femeile care fac spalaturi vaginale, folosesc sapunuri parfumate, detergenti puternici pentru a-si spala lenjeria sau care utilizeaza parfumuri intime prezinta aceleasi riscuri, potrivit divahair.ro. O igiena intima corecta este esentiala pentru sanatatea vaginului. Alti factori de risc sunt: schimbarile hormonale din timpul ciclului menstrual, prezenta spermei in vagin dupa un contact sexual neprotejat, prezenta unui dispozitiv contraceptiv intrauterin, fumatul, antibioticele sau factori genetici favorizanti. Este bine sa stii ca vaginita nu este incadrata in categoria bolilor contagioase si nu poate fi luata de la toaletele publice, piscine sau prin atingerea obiectelor contaminate.

Vaginita bacteriana nu este considerata o afectiune grava, insa netratata poate sa cauzeze complicatii si simptome foarte neplacute. La inceput poate fi asimptomatica, insa atunci cand se manifesta, prezinta urmatoarele semne: secretie neobisnuita, subtire, de culoare alb-gri; miros neplacut al vaginului si al secretiei, care se accentueaza dupa sex sau dupa folosirea anumitor sapunuri. Pana acum, am venit numai cu vesti neplacute, asa ca iata si una incurajatoare: circa 30% din cazurile de vaginita se trateaza de la sine, fara ca pacientele sa stie ca au avut asa ceva. Aceasta nu inseamna nicidecum ca poti sa te faci ca uiti de vizita la medic daca ai orice secretie neobisnuita. Pentru ca de multe ori vaginita are simptome similare cu cele al candidozei, multe femei fac greseala de a se trata singure pentru aceasta din urma.

Atunci cand apar simptome neobisnuite la nivelul vaginului, controlul ginecologic este obligatoriu, deoarece multe afectiuni ale acestuia prezinta simptome similare. In vreme ce unele sunt usor de tratat si nu sunt grave, altele pot conduce la infertilitate. Cu siguranta nu vrei sa iti asumi asemenea riscuri. In urma diagnosticului, tratamentul este simplu: antibiotice si uneori geluri. Nu exista medicamente fara prescriptie medicala care sa poate vindeca vaginita. Nu de putine ori, boala recidiveaza si este nevoie de o a doua serie de medicamente. De aceea, este necesar sa mai faci analize dupa tratament, conform indicatiilor medicului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img