marți, 23 aprilie, 2024

Una dintre cele mai cunoscute tehnici de modificare genetica poate duce la distrugerea bazelor ADN-ului

Distribuie:

Publicat:

Tehnica de modificare genetica CRISPR-Cas9 ar putea pune in pericol sanatatea pacientilor care sunt supusi interventiei, reflecta rezultatele unui al doilea studiu. Conform specialistilor rezultatele provin din doua studii in care a fost identificata lipsa mecanismelor ce lupta impotriva cancerului din anumite celule modificate prin intermediul tehnicii CRISPR. 

Distrugerile de la nivelul ADN-ului descoperite in cadrul studiilor includ stergerea a sute de baze de ADN, inclusiv din zone indepartate fata de cele supuse interventiei. Aceasta eliminare a unor baze poate duce la activarea genelor ce provoaca tumori, noteaza descopera.ro. 

In timp ce companiile ce vand aceasta tehnica au pierdut peste 300 de milioane de dolari la mai putin de 20 de minute de la publicarea ultimului studiu, realizat la England's Wellcome Sanger Center, reprezentati ai lor au declarat ca rezultatele nu vizeaza celulele editate prin tehnica lor. Pe de alta parte, specialistii din mediul academic din Marea Britanie au declarat ca „studiul este credibil” si reprezinta „un avertisment pentru specialistii care practica aceasta tehnica”, noteaza Business Insider.

Pana in prezent, efectele tehnicii nu au reiesit din studiile realizate pe soareci deoarece specialistii nu s-au axat pe impactul schimbarii ADN-ului asupra genelor. Insa in cadrul ultimului studiu, specialistii au observat cum modificarea ADN-ului duce la o reactie in lant prin care sunt distruse peste 250 de baze.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img