marți, 19 martie, 2024

UNDA VERDE PENTRU TINERII BARLADENI. IN CEL MAI SCURT TIMP IȘI POT CONSTRUI O CASA

Distribuie:

Publicat:

Vesti bune pentru cei care își doresc , ca in aceasta viata, sa își construiască o casa. Autoritatea locala a identificat un numar de 260 de loturi ce au suprafețe cuprinse între 350-450 metri pătrați , amplasarea acestora fiind mai sus de cartierul Mihai Eminescu.                                                                                                                 Noul cartier cochet va purta numele de “ Alexandru cel Bun” si la aceasta ora, conform declarațiilor edilului șef Dumitru Boros a fost întocmit Planul Urbanistic Zonal( acesta va fi supus votului in cadrul unei ședințe de Consiliul Local) au fost obținute avize de la toate institutiile si au fost finalizate toate studiile necesare. Zilele acestea au primit si răspunsul oficial din partea Ministerului Agriculturii care a fost de acord cu schimbarea destinație terenurilor.                                            Primarul Dumitru Boros a anunțat in cadrul unei conferințe de presa ca se va verifica lista cu persoanele înscrise pentru loturile de case , dar tinerii barladeni pot veni in continuare sa se inscrie. Regulile pentru acordarea gratuită de teren pentru construirea unei casesunt incluse, în momentul de faţă, în Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.  Persoanele care au o vârstă cuprinsă între 18 şi 35 de ani au posibilitatea de a cere autorităţilor locale atribuirea unei suprafeţe de teren, în vederea construirii unei locuinţe proprii. Practic, terenul este acordat pentru folosinţă gratuită, atât timp cât există casa pe el, însă acesta poate fi cumpărat ulterior de la stat. Pentru a putea cere teren gratuit de la stat, tinerii trebuie să aibă cel puţin 18 şi cel mult 35 de ani. Iar la data depunerii şi la data rezolvării solicitării nu trebuie să fie proprietari ai unei locuinţe sau ai unui teren destinat construirii unei case, indiferent în ce localitate ar fi acestea. Totuşi, de reţinut este că autorităţile locale au dreptul să stabilească şi unele criterii suplimentare.                                                                                    Cererea de atribuire a terenului se poate depune, conform Legii nr. 15/2003, la consiliul local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care îşi are domiciliul solicitantul şi trebuie să conţină prenumele, numele şi domiciliul acestuia. Pe lângă acest document tinerii mai trebuie să depună:

o copie a certificatului de naştere;

o copie a cărţii de identitate;

o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul nu deţine/n-a deţinut în proprietate o locuinţă/un teren destinat construirii unei locuinţe;

o declaraţie similară, însă care se depune la data rezolvării cererii.

În plus, normele de aplicare stabilesc că este nevoie şi de o declaraţie pe propria răspundere a părinţilor solicitantului. Mai exact, din aceasta trebuie să reiasă că părinţii nu deţin/n-au deţinut în proprietate, în ultimii zece ani, un teren cu o suprafaţă de peste 500 mp în mediul urban şi de peste 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitate.                                                                                                                       În maximum 15 zile de la înregistrare, dosarul este analizat de către comisia specială locală ce se ocupă anual de inventarierea terenurilor şi de către consiliul local. Apoi, "în prima şedinţă ordinară consiliul local analizează dosarul fiecărui solicitant şi hotărăşte aprobarea cererii şi atribuirea terenului sau, după caz, respingerea acesteia", scrie în normele Legii nr. 15/2003. În fine, punerea în aplicare a hotărârii consiliului local se face de către primar, pe bază de proces-verbal, în cel mult 15 zile de la data aprobării consiliului local. Odată atribuit un teren prin hotărâre a consiliului local, tinerii trebuie să înceapă construirea locuinţei în maximum un an, respectând prevederile legale referitoare la autorizarea executării lucrărilor de construcţii, este subliniat în Legea nr. 15/2003.                                                        Dacă tinerii nu respectă termenul-limită sau dacă lucrările nu sunt făcute cu respectarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, aceştia pierd terenul acordat. Concret, în această situaţie, "prin hotărâre a consiliului local i se retrage beneficiarului dreptul de folosinţă asupra terenului atribuit", conform Legii nr. 15/2003.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img