joi, 28 martie, 2024

Unde gasim cele mai mici preturi la carburanti din Europa

Distribuie:

Publicat:

Polonia, tara cu o productie de petrol aproape inexistenta, are cele mai mici preturi la carburanti din Uniunea Europeana . Benzina si motorina sunt cu 14% mai ieftine decat la noi.

Pretul mediu al benzinei standard este de 0,91 euro pe litru, iar motorina standard costa 0,84 euro pe litru, in Polonia. Sunt cele mai mici preturi din Uniunea Europeana, mai mici, de exemplu, cu 14% decat in Romania, si in cazul benzinei si al motorinei.

Responsabile pentru acest pret nu sunt neaparat taxele impuse de stat producatorilor si vanzatorilor de carburanti. Pretul fara taxe al benzinei este, in Polonia, de 0,36 centi pe litru, adica cel mai mic din Uniunea Europana, la egalitate cu cel din Cehia, tara care nu are nici ea resurse insemnate de petrol. La motorina, pretul fara taxe este de 35 centi, in prima treime in clasamentul european.

Productia de petrol a Poloniei este infima raportat la tara si la consum:19.000 de barili pe zi, locul 73 in lume. Importurile sunt insa de 25 de ori mai mari. Si, exact in aceasta perioada in care preturile la titei sunt la minimumul ultimilor 13 ani, se vede avantajul unor companii petroliere axate in special pe rafinarea titeiului, si nu pe productie.

Polonia are cea mai mare companie energetica din zona central si est-europeana, potrivit ultimei editii a topului 500 Deloitte, din 2014. PKN Orlen a avut, in 2014, venituri din vanzari de 25,5 miliarde de euro, dar a fost, intr-adevar pe pierdere, raportand un minus de 1,55 miliarde de euro. OMV Petrom, cea mai mare companie romaneasca, este de abia pe locul 12 in acest clasament (fiind intrecuta si de Lotos, o alta companie petroliera din Polonia), cu vanzari de 4,85 miliarde de euro, dar cu un profit de 473 de milioane de euro. Este adevarat ca in anul 2014 petrolul era mai mult de 100 de dolari barilul nu 34 ca acum, iar Petrom este o companie axata mai ales pe extractia petrol lui si gazelor, in special din Romania, chiar daca este integrata.

PKN Orlen opereaza sase rafinarii, cu o capacitate totala de 32 de milioane de tone anual, in Polonia, Cehia si Lituania, de aproape trei ori mai mult decat toate rafinariile din Romania. De asemenea, este cel mai mare retailer de carburanti din centrul si estul Europei, cu o retea de 2.700 de benzinarii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img