sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Unghiile unui barbat s-au innegrit si pe ele au aparut dungi albe orizontale. Efectul extrem de rar al celui mai frecvent tratament utilizat pentru o boala crunta

Distribuie:

Publicat:

Chemoterapia are efecte bizare asupra parului si unghiilor unei persoane, dar intr-un caz tratamentul impotriva cancerului a creat un efect secundar care iese in evidenta prin raritatea sa: innegrirea unghiilor si aparitia unor dungi albe orizontale.

Omul de 42 de ani din Arabia Saudita a fost diagnosticat cu limfomul Hodgkin, un tip de cancer care incepe in celulele albe numite limfocite. A trecut prin patru cicluri de citostatice, conform unui raport publicat pe 17 octombrie in The New England Journal of Medicine, potrivit descopera.ro. La cinci luni dupa diagnosticul initial, doctorul a observat schimbari in unghii: au devenit inchise la culoare, cu linii drepte orizontale albe si cu linii orizontale translucide, scrie Live Science.

Schimbarea culorii generale a unghiilor a aparut ca urmare a conditiei numita melanonichie, care este urmarea excesului de melanina, un pigment care intuneca parul, pielea si irisul. Cat despre linii, acestea au cauze diferite. Primele, cele albe opace, numite si liniile Mees, apar ca rezultat al deteriorarii matricei unghiilor – tesutul care se afla dedesubt, la baza unghiei. Cele translucide, numite si linii Muehrcke, pot rezulta in urma schimbarilor in vasele de sange de la baza unghiei.

Dr. Musa Alzahrani, co-autor al studiului si hematolog la King Saud University din Arabia Saudita, a precizat ca „nu este neobisnuit sa existe un tip de schimbare a unghiilor. Totusi, sa existe trei tipuri in acelasi timp e rar”. Pot exista si alti factori ai schimbarii culorii unghiilor, precum nivelul scazut de proteine. Barbatul din acest caz medical a mai completat doua cicluri de chemoterapie. Dupa sase luni de la ultimul ciclu de tratament, unghiile sale s-au intors la normal.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img