vineri, 19 aprilie, 2024

Uniunea Europeana este aproape de a-si finaliza instrumentul conceput pentru a ocoli sanctiunile americane impotriva Iranului

Distribuie:

Publicat:

Instrumentul conceput de Uniunea Europeană pentru a continua achiziţiile de petrol din Iran în ciuda sancţiunilor americane ar putea fi creat până la sfârşitul anului, a afirmat luni şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, potrivit AFP preluată de Agerpres.

"Mă aştept ca acest instrument să fie creat în săptămânile viitoare, adică până la finalul anului", a spus Mogherini la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles. 

"Nu pot dezvălui detaliile, însă munca avansează bine", a adăugat ea. "Cele trei ţări din UE – Franţa, Germania şi Marea Britanie – care au semnat acordul nuclear cu Iranul sunt cele care trebuie să o facă", a precizat ea. 

"Discuţiile vor continua asupra formei exacte pe care o va lua acest instrument, localizarea sa şi personalitatea care o va conduce, dar pentru moment nu a fost decis nimic", a spus pentru AFP reprezentantul unuia din cele trei state. Un săptămânal german (Wirtschaftswoche) a scris că această entitate îşi va avea sediul în Franţa, iar la conducere se va afla un german. 

"Obiectivul este de a-l pune în aplicare cât mai repede posibil", a spus diplomatul. "Însă complicaţiile tehnice pe care le ridică un astfel de instrument trebuie explicate", a subliniat el. 

Nu toate statele membre vor fi implicate în acest proiect, care se va face pe o bază voluntară, dar statele non-participante nu vor putea să îl blocheze. 

Instrumentul ar urma să fie un vehicul special (Special Purpose Vehicule). El va gestiona banii oferiţi pentru achiziţiile de petrol şi va permite ajustarea achiziţiilor iraniene în UE, pe modelul unei 'camere de compensaţie'. 

Statele europene nu exclud posibilitatea de a deschide această entitate şi spre alte ţări care au decis să sfideze sancţiunile americane, în special China, India şi Turcia. 

Însă proiectul nu este pe placul administraţiei americane. Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, le-a atras atenţia statelor europene în mai multe rânduri asupra oricărei încercări de a ocoli sancţiunile asupra petrolului iranian impuse de SUA la 4 noiembrie pentru a constrânge Iranul să renegocieze acordul, considerat nesatisfăcător de către Washington.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img