vineri, 29 martie, 2024

Unu din trei oameni are carenta de fier. Care sunt simptomele

Distribuie:

Publicat:

Carenta de fier este mai des intalnita la femeile cu varste intre 25 si 35 de ani si la copiii pana in 5 ani, dar, adesea, este nediagnosticata. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, carenta de fier este printre cele mai raspandite deficiente nutritionale din lume, afectand o treime din populatie.

Oboseala mentala, iritabilitatea, ameteala sau pierderea rapida a concentrarii, epuizarea fizica, capacitatea fizica redusa sunt, toate, semne ale prezentei carentei de fier in organism. Alaturi de aceste simptome mai pot aparea paloarea, caderea parului, unghiile friabile si ulceratiile bucale. Din aceste motive, aceasta deficienta poate avea un impact direct asupra activitatii zilnice si, desi simptomele sunt clare, de multe ori, ele sunt ignorate sau confundate cu simptomele altor boli.

Femeile care sesizeaza simptome aparent fara explicatie precum oboseala, ameteli, lipsa de concentrare  ar trebui sa mearga la medic si sa isi faca analizele de sange cat mai repede, pentru a depista la timp o eventuala carenta de fier in organism. Cauzele carentei de fier sunt legate fie de o alimentatie cu un continut insuficient de fier, care nu poate acoperi nevoile organismului, fie sunt determinate de anumite boli care duc la pierderi semnificative de fier, asa cum sunt bolile cronice. De asemenea, anumite afectiuni pot influenta modul in care fierul este absorbit de organism sau limiteaza absorbtia acestuia, asa cum lipsa de fier poate influenta negativ afectiuni preexistente. Carenta de fier poate fi tinuta sub control, insa diagnosticarea precoce este esentiala, a explicat dr. Oana Inta, medic cardiolog la Fundatia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare  – FOBAC. Fierul este unul dintre mineralele esentiale ale organismului si un element de asemenea extrem de important al sangelui – se gaseste in proportie de peste 60% in hemoglobina din sange. Fierul este implicat in numeroase procese metabolice, precum transportul de oxigen, sinteza ADN-ului si productia de energie la nivelul optim necesar pentru buna functionare a organismului. Mai mult decat atat, fierul ajuta la mentinerea unui sistem imunitar functional si ajuta organismul sa lupte cu infectiile. Nivelul optim de fier din organism difera de la persoana la persoana in functie de varsta, sex si starea generala de sanatate. In mod normal, exista un echilibru intre nevoia de fier a organismului si fierul pe care organismul il primeste prin alimentatie. Totusi, daca aportul de fier in organism scade, atunci nevoile corpului nu vor fi indeplinite, ceea ce in timp poate duce la carenta de fier.

Testarea nivelului de fier din organism este importanta pentru ca deficienta de fier evolueaza in timp. De la un nivel al fierului apropiat de parametrii normali, poate ajunge la carenta de fier fara anemie si in forma cea mai severa, la carenta de fier insotita de anemie. Alte cauze posibile ale carentei de fier sunt: pierderea de sange  – inclusiv in perioada menstruatiei, inflamatia, anumite medicamente sau dieta. In anumite perioade, cand organismul are mai multa nevoie de fier, precum in copilarie sau in perioada adolescentei, dar si pe durata sarcinii, nevoia de fier a organismului creste, ceea ce poate duce la instalarea carentei de fier. Conform unui studiu de piata realizat pentru Vifor Pharma, in octombrie 2017, 12% din repondente au declarat ca nu si-au testat niciodata nivelul de fier din organism, iar 27% din ele ci nu si-au mai testat nivelul de fier in ultimii doi ani. Insa 61% din persoanele intervievate si-au testat recent nivelul de fier si, dintre acestea, 22% au fost diagnosticate cu anemie si 19% cu lipsa de fier. sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img