sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Unul dintre cei mai bogati romani pune pe chituci o fabrica emblema pentru Iasi! Reteta secreta prin care au disparut milioane de euro

Distribuie:

Publicat:

Cunoscuta fabrica de textile din Iasi este folosita intr-o serie de combinatii cu totul si cu totul scandaloase •  Dupa ce s-a anuntat tragerea la raspundere a administratorilor pentru devalizarea companiei iesene, sefii fabricii au anuntat ca se vor aduce nu mai putin de 60 milioane lei in contul societatii, lucru facut insa printr-o infuzie suspecta de actiuni • In spatele acestor tranzactii se afla unul dintre cei mai bogati romani, care prin intermediul unor tranzactii intragrup ar putea devaliza complet fabrica din Iasi

Soarta celebrei fabrici de textile Iasitex SA pare mai incurcata ca niciodata. Dupa ce s-a anuntat ca administratorul companiei iesene va fi tras la raspundere pentru prejudiciul cauzat la finalul anului trecut dupa o serie de vanzari intragrup, Adunarea Generala a Actionarilor Iasitex SA a anuntat recent faptul ca se doreste majorarea capitalului societatii cu nu mai putin de 60 milioane lei, adica cu o suma de trei ori mai mare fata de valoarea actuala a capitalului Iasitex SA.

Practic, Societatea de Investitii Financiare Moldova SA (SIF Moldova) a convocat actionarii Iasitex SA pe data de 12 februarie pentru aprobarea introducerii actiunii în raspundere împotriva administratorilor fabricii de textile pentru prejudiciul adus societatii in urma tranzactiei realizate in luna noiembrie 2017, prin care Iasitex SA a achizitionat 3,46 milioane de actiuni de la Chimcomplex Borzesti la un pret inexplicabil de 1,49 lei per actiune. In acest fel, s-au transferat sume uriase de bani prin intermediul unor tranzactii intragrup, ambele companii fiind controlate in mod indirect de multimilionarul Stefan Vuza, originar din Iasi, care s-a stabilit in urma cu mai multi ani in Cluj.

Citeste si : Dezastru! Decizie finala! O mare fabrica din Iasi dispare. Sute de persoane isi pierd locurile de munca

"Aprobarea introducerii actiunii in raspundere impotriva administratorilor, pentru prejudiciul cauzat societatii ca urmare a tranzactiei din data de 29.11.2017 privind cumpararea a 3.468.793 actiuni ale emitentului Chimcomplex Borzesti SA Onesti (CHOB) la pretul de 1,49 RON/actiune. Desemnarea actionarului SIF Moldova, cu sediul in Bacau, str. Pictor Aman, reprezentata legal de d-l Claudiu Doros, in calitate de Director general, pentru a exercita actiunea in raspundere impotriva administratorilor", se arata in punctul 1 al Ordinii de zi a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor Iasitex SA din data de 12 februarie 2018.

Acest anunt a starnit o mare agitatie in randul sefilor Iasitex SA, iar la doar cateva zile de aceasta convocare, sefii fabricii de textile au convocat o adunare extraordinara in care au anuntat ca capitalul societatii va fi majorat cu 60 milioane lei, asta in conditiile in care Iasitex SA Iasi are in prezent un capital social subscris si varsat de 21.557.032 lei.

"Aprobarea majorarii capitalului social al IASITEX SA prin aport în numerar, cu suma de 60.000.000 Lei, respectiv de la 21.557.032,38 lei la 81.557.032,88 Lei prin emiterea unui numar de 5.859.375 actiuni nominative noi cu o valoare nominala de 10,24 Lei/actiune, la pretul de emisiune de 10,24 Lei/actiune. Cele 5.859.375 actiuni noi cu o valoare nominala de 10,24 Lei fiecare si cu pret de emisiune de 10,24 Lei/actiune sunt oferite spre subscriere actionarilor înregistrati la DEPOZITARUL CENTRAL SA la data de înregistrare. Fiecare actiune detinuta la data de inregistrare reprezinta un drept de preferinta. Astfel, pentru a subscrie 1.000 de actiuni sunt necesare 359,283,88 drepturi de preferinta", se arata la punctul 1 din Ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Iasitex SA din 22 februarie 2018.

Tranzactii intragrup care duc la devalizarea fabricii din Iasi

Aceste lovituri suspecte sunt facute intr-o perioada extrem de tensionata pentru Iasitex SA, asta dupa ce la finalul anului trecut s-a anuntat vanzarea majoritatii terenurilor si cladirilor detinute de companie in zona Calea Chisinaului – bulevardul Primaverii din intravilanul municipiului Iasi.
Practic, prin infuzia de actiuni in Iasitex SA se urmaresc modificari importante in structura actionariatului, asta fara ca valoarea reala a societatii iesene sa fie majorata.

Conform ultimului raport realizat in anul 2018, Iasitex SA Iasi are un capital social subscris si varsat de 21.557.032 lei, cu 2.105.179 actiuni nominative in valoare de 10,24 lei/actiune, iar acum se doreste introducerea a unui numar dublu de actiuni la aceeasi valoare.

O schema asemanatoare a fost facuta chiar anul trecut intre Iasitex SA si Chimcomplex Borzesti. Tranzactia prin care s-au scos din conturile Iasitex SA 5.155.400 lei a fost facuta intre mai multe companii controlate de controversatul om de afaceri Stefan Vuza. A2 Impex, actionar majoritar in cadrul Chimcomplex Borzesti, a vadut pachetul de 3,46 milioane de actiuni catre Iasitex SA, iar aceste tranzactii au fost facute in conditiile in care fabrica de textile Iasitex SA este pe punctul de a fi inchisa si preluata de o alta companie controlata de Stefan Vuza.

Un aspect foarte important in aceste scheme financiare sta in faptul ca actiunile Chimcomplex Borzesti au crescut foarte mult pe parcursul ultimului an, valoarea acestora fiind majorata artificial, in conditii neclare, iar Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Iasitex SA a decis in toamna anului 2017 vanzarea imobilelor detinute in zona BulevarduluI Primaverii, iar fondurile obtinute astfel au fost folosite la majorarea capitalului social in cazul SC Chimcomplex SA Borzesti cu aproape 7,5 milioane de euro.

De precizat faptul ca Chimcomplex a fost desemnat castigator al licitatiei in care s-au vandut mai multe active ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea in valoare de 127 milioane de euro.

Actionarii principali ai companiei Iasitex sunt SC A2Impex SRL Ploiesti, membra a SCR, grup controlat de Stefan Vuza, cu 60 la suta din actiuni, SIF Moldova Bacau cu 29 la suta din actiuni, AAAS Bucuresti cu 3,1 la suta din actiuni, iar alti actionari detin 4,7 la suta din total. La privatizarea firmei iesene a fost acordat un ajutor de stat prin stergerea unor datorii in suma de 11 milioane lei, insa actionarii AVAAS si SIF Moldova nu au incasat banii din afacerea Iasitex.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img