joi, 28 martie, 2024

Unul dintre marile mistere ale Universului, pe cale sa fie elucidat

Distribuie:

Publicat:

Un cercetator are o teorie care poate explica din ce sunt alcatuite fapt materia intunecata si energia intunecata.
Jamie Farnes, astrofizician la Universitatea Oxford, are o teorie interesanta, care ar putea lamuri in sfarsit unul dintre cele mai mari mistere ale Universului: din ce sunt alcatuite materia intunecata si energia intunecata?

Aceste materii misterioase, imposibil de masurat si de observat prin metodele stiintifice actuale, alcatuiesc 95% din procentul total al masei din Univers.

Farnes crede ca materia si energia intunecata sunt de fapt un fluid cu masa negativa. Asta inseamna ca el se comporta total opus fata de un fluid obisnuit. Adica, daca este impins, se apropie de tine in loc sa se indeparteze.

Realizand un model computerizat, cercetatorul a simulat modul in care un fluid de acest fel ar influenta tot ceea ce vedem in Univers.

Daca teoria lui este corecta, atunci putem intelege in sfasit de ce galaxiile nu se destrama, desi se rotesc cu viteze impresionante.

Desigur, ideea unui fluid invizibil cu masa negativa pare absurda sau, in cel mai fericit caz, desprinsa din filmele SF.

Nu trebuie sa uitam insa ca marile descoperiri stiintifice au fost la inceput considerate simple aberatii, tocmai pentru ca ele contraziceau tot ce se stia pana atunci si veneau cu o noua abordare.

Teoria lui Farnes a fost publicata in revista Astronomy and Astrophysics.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img