vineri, 26 aprilie, 2024

UPDATE: EXERCITIU TACTIC AL POMPIERILOR VASLUIENI

Distribuie:

Publicat:

Joi, 31 august,  incepand cu ora 10.20, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „ Podul Inalt” (ISU) Vaslui a efectuat un exercitiu tactic cu forte si mijloace in teren, cu tema:  Interventia fortelor si mijloacelor pentru  limitarea  si inlaturarea urmarilor unui seism major care a afectat orasul Negresti.
 
Potrivit scenariului exercitiului  „ In data de 31.08.2017, orele 10.20 in zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, cu durata de aproximativ 30 de secunde.

Unda seismica s-a propagat in special  pe directia Buzau – Bucuresti – Zimnicea si Tecuci – Barlad – Vaslui – Iasi producandu-se distrugeri majore la infrastructura si pierderi de vieti omenesti.

In orasul Negresti s-au produs pierderi de vieti omenesti ca urmare a prabusirii unor constructii de locuinte, distrugerea retelelor de alimentare cu apa, gaze naturale si energie electrica, blocarea populatiei in incinte din cauza prabusirii elementelor de constructie si a cailor de acces rutiere. 

Exercitiul a avut ca obiective generale verificarea timpului de reactie si a posibilitatilor tehnice de interventie ale fortelor simijloacelor tehnice conform registrului de capabilitati, precum si pregatirea institutiilor care trebuie sa intervina in cazul unui asemenea dezastru (tip de risc: cutremur,urmat de accidente, avarii, explozii, incendii, etc.).

Structurile participante la exercitiu au fost: Institutia Prefectului Judetului Vaslui reprezentata prin persoana domnului prefect Eduard-Andrei Popica, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ,,Podul Inalt” al judetului Vaslui,  Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Vaslui, Oficiul Judetean de Telecomunicatii Speciale Vaslui, Centrul Militar Vaslui, Unitatea Militara nr. 01458 Barlad, Inspectoratul de Stat in Constructii Vaslui, Directia de Sanatate Publica, Serviciul de Ambulanta Judetean Vaslui, UPU/SMURD Vaslui, Aquavas Negresti, Distrigaz, Delgaz Grid si C.L.S.U. Negresti.

Actiunea  s-a incheiat cu o analiza a modului si capacitatii de interventie in cazul producerii unei astfel de situatie, concluzia fiind ca toate fortele participante au demonstrat ca pot gestiona corect si coerent o situatie de urgenta de o asemenea anvergura.

STIREA INITIALA :O vastă operațiune de simulare a unui seism de peste 7 pe scara Richter s-a desfășuratastăzi la Negrești. Exercițiul a avut două obiective importante: a fost testat conceptul de intervenție imediatdupă cutremur și timpii de răspuns în cazul unei situații de urgență.

Au fost implicate în aceastăoperațiune Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui,Serviciul de Ambulanță Județean, Spitalul Județean de Urgență, Aquavas, filiala Negrești,Primăria orașului Negrești, Centrul Militar Județean, Inspectoratul de Stat în Construcții șiunitatea militară de la Bârlad. ”Am testat capacitatea de mobilizare a forțelor noastre, pentru a vedea cât timp de ne ia să intervenim.

Scopurile generale ale acestei aplicaţii tactice au fost antrenarea structurilor deconducere în luarea deciziilor, privind verificarea fluxului informaţional decizional şi acunoaşterii procedurilor de coordonare şi conducere în domeniul de competenţă, dar şiverificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu”, a declarat prefectul Eduard-Andrei POPICA, cel care a coordonat exercițiul.   

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img