joi, 18 aprilie, 2024

UPDATE: Parintele arhimandrit Mina Dobzeu va fi inmormantat sambata la Catedrala Episcopala din Husi

Distribuie:

Publicat:

Trupul neinsufletit al parintelui arhimandrit Mina Dobzeu a fost depus in Catedrala Episcopala din Husi, unde Preasfintitul Parinte Episcop Ignatie a oficiat slujba cuvenita.  

Potrivit randuielii indatinate, se va citi permanent din Psaltire, iar cei care vor dori sa rosteasca o rugaciune si sa aprinda o lumanare in memoria sa, vor putea veni, biserica ramanand deschisa.

Slujba de inmormantare va avea loc sambata, 09 iunie, la Catedrala, dupa urmatorul program:

07.30 – Sfanta Liturghie arhiereasca

10.00 – Slujba de inmormantare

Venerabilul arhimandrit Mina Dobzeu, misionar fidel si statornic marturisitor al credintei, s-a stins din viata la varsta de 96 de ani, in data 07 iunie 2018, la ora 14.55, in chilia sa din cadrul manastirii „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” – Catedrala Episcopala din Husi, dupa o viata traita in duhul smereniei si al ascultarii depline.

 

STIREA INITIALA: Episcopia Hușilor anunță cu durere și nădejdea Învierii, trecerea la cele veșnice a venerabilului părinte arhimandrit Mina Dobzeu, statornicul mărturisitor al credinței în perioada comunistă și cel care l-a botezat pe monahul Nicolae Steinhardt.

El s-a stins din viață astăzi, 07 iunie 2018, la ora 14.55, în chilia sa din cadrul mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Catedrala Episcopală din Huși.

Părintele Mina Dobzeu s-a născut la data de 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna (Republica Moldova). La vârsta de  13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu. În 1948 este tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an. Primeşte Taina Preoţiei în 1955.

În perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învățământului religios din școală. În 1959 a fost exmatriculat din anul al II-lea de studii (Facultatea de Teologie din București), scos din monahism și condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desființarea mănăstirilor și reducerea personalului monahal. A fost închis la Galați, Jilava, Gherla și în colonia de muncă din Delta Dunării.

Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a botezat în credința ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt, cunoscut ulterior ca monahul Nicolae Delarohia, autorul celebrului „Jurnal al fericirii”. A ieșit din închisoare în 1964.

Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Huși, al cărei stareț a fost între anii 1978-1988.

În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” și „uneltire împotriva siguranței statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceaușescu, cu privire la morala poporului român și la ateismul adus de comunism.

După reînființarea Episcopiei Hușilor (în 1996), între anii 1996-2002, a îndeplinit funcția de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial Huși.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img