News Flash:

UPDATE:Subiectele la Evaluarea Naţională 2015 Vaslui

22 Iunie 2015
2514 Vizualizari | 1 Comentarii
UPDATE:Potrivit reprezentantilor ISJ, varianta de subiect 9 include subiecte accesibile si echilibrate, "fiind respectate exigentele curriculare pentru invatamantul gimnazial, prevederile programei de examen, precum si structura oficiala, transmisa in retea de Centrul National de Evaluare si Examinare inca de la inceputul anului scolar.

"Primul subiect, cu un total de 42 de puncte, propune ca suport un fragment in proza, extras din basmul popular Lupul cel nazdravan si Fat-Frumos, cules de Petre Ispirescu, cu cerinte clar formulate, vizand competente de intelegere, explorare si valorizare a textului literar. Compunerea solicita argumentarea apartenentei la specia basmului popular a fragmentului dat, ceea ce presupune, pe de o parte, cunoasterea particularitatilor acestui tip de creatie, indragita, de altfel, de elevii de gimnaziu pentru toposul magic pe care il deschide, pe de alta parte, adecvarea continutului la cerinta data. Consideram ca propunerea unui text epic constituie un suport important in redactarea raspunsurilor, date fiind posibilele referiri la subiect, personaje, naratiune, repere spatio-temporale.

Cel de-al doilea subiect, de 36 de puncte, valorifica un text nonliterar extras din articolul "Este ziua iei romanesti: piesa vestimentara care nu se demodeaza niciodata", semnat de Oana Antonescu. Sarcinile de lucru verifica rigoarea cunostintelor de vocabular, morfologie si sintaxa dobandite in anii de gimnaziu, precum si capacitatea de a redacta o compunere narativa (relatarea unei intamplari, imaginare sau reale, petrecute intr-o zi de sarbatoare – cerinta ce le va oferi posibilitatea elevilor creativi, inspirati, sa elaboreze texte proprii originale). In afara celor 10 puncte din oficiu, s-au acordat 12 puncte pentru redactarea intregii lucrari, distribuite pentru unitatea de compozitie, coerenta textului, registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate continutului, ortografie si punctuatiei", spun reprezentantii ISJ Iasi.


Stirea initiala:Evaluarea Nationala
incepe astazi, cu proba scrisa la limba si literatura romana si se va incheia miercuri, cand absolventii clasei a VIII-a sustin testul la matematica. In judetul Vaslui, aceste evaluari se vor desfasura in 112 centre de examen si 11 centre de evaluare. Elevii trebuie sa fie prezenti in salile de clasa de la ora 8:30, iar la ora 09:00 incepe examenul.

4.000 de candidati vasluieni sunt asteptati astazi, 22 iunie, la Proba scrisa la Limba si literatura romana.

Modul de calculare a mediei de admitere la liceu este la fel ca si anul trecut. Media celor patru ani de gimnaziu are o importanta de 25%, iar Evaluarea Nationala pentru liceu are un impact mai mare, de 75%.

Calendar Evaluare Nationala 2015

22 iunie 2015 - Limba si literatura romana - proba scrisa
23 iunie 2015 - Limba si literatura materna - proba scrisa
24 iunie 2015 - Matematica - proba scrisa
26 iunie 2015 - Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)
26 iunie 2015 - Depunerea contestatiilor (orele 16 - 20)
27 -29 iunie 2015 - Rezolvarea contestatiilor
30 iunie 2015 - Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Cele mai importante reguli privind sustinerea examenului

  • Elevii nu pot intra in salile de examen cu carti, caiete, dictionare, ciorne, telefoane mobile, casti audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet si ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu orice alte materiale care ar putea ridica suspiciunea de frauda.
  • Candidatii vor lasa ghiozdane, rucsacuri, sacose si posete in sala de depozitare a obiectelor personale, stabilita de comisia din unitatea de invatamant.
  • De asemenea, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa copieze, sa transmita materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne sau notite care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor.
  • Candidatii eliminati de la o proba pentru frauda sau tentativa de frauda vor primi nota 1 pe lucrarea scrisa respectiva.

evaluarea nationala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0977 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018249 (s)