vineri, 29 martie, 2024

Urmarile dramatice ale campaniei anti-vaccin

Distribuie:

Publicat:

Exista din ce in ce mai multe dovezi ca nevaccinarea copiilor impotriva bolilor infectioase duce la… aparitia bolilor infectioase! Conform celui mai nou studiu, cresterea numarului de cazuri de pojar este asociata cu refuzul parintilor de a-si vaccina copiii.

O echipa de cercetatori americani de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a studiat 1.789 cazuri de pojar din Statele Unite care au avut loc intre anii 2001 si 2015, ajungand la concluzia ca numarul a crescut. Dintre cei care s-au imbolnavit, 70% erau nevaccinati, scrie Science Alert.

Miscarea anti-vaccin a crescut semnificativ in ultimii ani, in principal din cauza unui studiu mincinos efectuat in 1998 de doctorul Andrew Wakefield, care a fost demontat. Studiul a falsificat in mod deliberat rezultatele pentru a afirma ca exista o legatura intre vaccin si autism.

Studiile care au urmat nu au putut arata o legatura intre vaccin si autism, nici vorba asadar de o legatura de cauzalitate. Chiar si asa, exista destui parinti care refuza sa-si vaccineze copiii.

In Statele Unite si in multe locuri (mai) civilizate din lume, pojarul a fost eradicat multumita vaccinului, dar mai sunt importate cazuri din afara granitelor.

Incidenta de pojar in Statele Unite este relativ scazuta cu restul lumii, unde se inregistreaza o rata de 40 de cazuri la un milion de oameni anual. Totusi, studiul celor de la CDC indica faptul ca incidenta a crescut, de la 0,28 de cazuri per milion de persoane in 2001, la dublarea acestui numar: 0,56 de cazuri per milion in 2015.

In ceea ce priveste Romania, un studiu de anul acesta al Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu arata doar ca stam foarte rau la acest capitol, ci chiar suntem principalul focar de infectie cu pojar din Europa, cu peste 3.700 de cazuri si 17 morti pana in prezent.

Este redundant de spus ca boala este una severa, mai ales daca avem in vedere ca cea mai vulnerabila parte a populatiei, copiii si nou-nascutii, sunt cei mai expusi. Complicatiile aduse de aceasta boala pot fi fatale. Mai mult decat atat, vaccinul nu garanteaza o protectie completa impotriva pojarului, dar reduce semnificativ sansele ca o persoane sa capete infectia virala.

Asadar, o crestere a cazurilor de pojar face ca restul persoanelor, chiar si cele vaccinate, sa fie expuse unui risc mai ridicat de contractare a bolii: statistic vorbind, cu cat are loc mai des expunerea la un anumit virus, cu atat cresc sansele ca acesta sa treaca de sistemul imunitar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img