joi, 25 aprilie, 2024

Utilizari mai putin stiute ale maslinului, pentru sanatate

Distribuie:

Publicat:

Maslinul a fost la mare pretuire in Grecia Antica, ceea ce l-a inspirat pe Homer, care considera uleiul de masline drept „aurul lichid“ al vremii. Treptat, uleiul de masline a devenit moneda de schimb cu care se plateau obiectele de pret cum ar fi vazele de alabastru, imbracamintea de lux, bronzul si vinul de calitate. in legile elaborate de regele Solon, in jurul anului 600 i.e.n., se prevedea ca „orice cetatean grec care taia un maslin era condamnat la moarte sau la exil“. in Antichitate, uleiul de maslin se folosea in temple la arderea in candele, la incoronarea cu lastari tineri a castigatorilor din jocurile Olimpice si a invingatorilor din marile razboaie sangeroase, precum si la ungerea sacra a regilor si preotilor. Cultivatorii de maslini erau scutiti de serviciul militar. Exista obiceiul ca atletii greci sa-si frece capul cu ulei, iar datorita stralucirii pielii unse acestia apareau ca personaje mistice.
Pentru transportul amforelor cu ulei spre diverse centre comerciale din jurul Marii Mediterane, grecii si-au construit corabii speciale.

Iata cateva remedii mai putin stiute: Samburii de masline: dupa macinare fina se utilizeaza pentru purificarea sangelui, revigorarea circulatiei sanguine, revitalizarea pielii si eliminarea impuritatilor, lasand pielea moale si matasoasa; Frunzele: se culeg in lunile aprilie-mai, inainte de aparitia mugurilor florali. inca din Antichitate s-a constatat ca frunzele prezinta proprietati terapeutice benefice ca: hepatoprotectoare, hipotensoare, antidiabetice, antireumatice, antivaricoase, antihemoroidale, antibacteriene, diuretice, vasodilatatoare, febrifuge, revigorante, tonice si vulnerare. 

Pentru tratamente interne se utilizeaza diferite preparate din frunze (infuzii, decocturi, extracte fluide sau hidroglicerice) cu rol in: – reducerea hipertensiunii arteriale si a aterosclerozei coronariene, evitarea anginei pectorale, a palpitatiilor cardiace, precum si diverse tulburari ale microcirculatiei, prin dilatarea arterelor si mentinerea elasticitatii lor, datorita continutului in oleuropeina, triterpene si flavonoide (infuzii calde); – eliminarea ureei din sange (uremie), a edemelor cardio-renale si a litiazei renale; – calmarea sistemului nervos; – scaderea colesterolului daunator (LDL), folosind extractul hidrogliceric din frunze proaspete (cate 30-40 picaturi de 3 ori pe zi); – reducerea nivelului glicemiei din sange, evitand aparitia diabetului zaharat (tinctura din frunze proaspete de maslin luand cate 60 picturi pe zi, fractionate inainte de mese); – combaterea starilor gripale (decoct din 30 g frunze de maslin, 20 g scoarta de salcie alba la un litru apa si se beau doua ceaiuri pe zi). In tratamente externe, frunzele sunt eficiente in caz de furuncule repetate si rebele, la caderea parului si ca remedii antimatreata (infuzie din amestec cu frunze de maslin, frunze de mesteacan si de rozmarin cu care se clateste parul dupa fiecare spalare pana la disparitia matretii).
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img