miercuri, 24 aprilie, 2024

Va spalati picioarele la dus? Un sondaj viral si raspunsul dermatologului

Distribuie:

Publicat:

Intrebarile legate de igiena suscita adesea dezbateri aprinse. Intrebarea „Va spalati picioarele la dus?” a starnit mii de comentarii in SUA, acolo unde subiectul a trecut din spatiul online in cel offline. Totul a inceput de la un sondaj lansat pe Twitter. Descopera punctul de vedere al unui dermatolog pe acest subiect.

Peste 850.000 de persoane au raspuns la intrebarea „Va spalati picioarele la dus?” lansata de utilizatorul Twitter @Arpwel. Verdictul sondajului? 80% au declarat ca isi spala picioarele in timp ce fac dus, iar 20% s-au aflat in cealalta tabara. Comentariile au venit imediat, reactiile unora fiind hilare.

„Chiar vei intra la dus si nu te speli pe picioare? Viata este scurta, dar nu este atat de scurta”, a spus un utilizator. „Dar odata ce esti la dus … de ce ai sari peste picioare ??? Daca ti-ai spala masina si ai sari usile …ai spalat-o cu adevarat ?!”. „Cat de murdare sunt picioarele tale, incat trebuie sa le speli in mod regulat cu sapun si apa? Dusurile zilnice sunt destinate zonelor care produc multa transpiratie. Nu trebuie sa te freci din cap pana in picioare. Este o pierdere de timp si este rau pentru pielea ta”, a spus un altul. „Nu mi-am spalat niciodata picioarele decat daca s-au murdarit in mod special. Si sunt bine de 34 de ani. Pana acum, parca nu este necesar”.

Va spalati picioarele la dus? Raspunsul cantaretei Taylor Swif

Discutia pe subiect s-a mutat cateva zile mai tarziu din social media in platoul talk-show-ului moderat de Ellen DeGeneres. Aceasta a intrebat-o pe invitata, vedeta pop Taylor Swift, daca isi spala picioarele in timp ce face dus. „O fac, pentru ca atunci cand iti razi picioarele, crema de ras este ca sapunul, nu?”, a raspuns Swift.

DeGeneres parea sa fie de acord, dar apoi a pus o alta intrebare: „Asta inseamna ca iti razi picioarele infiecare zi?”. Taylor: „Da, probabil ca da”. Gazda emisiunii a insistat: „In fiecare zi?”, iar cantareata a confirmat. Asta a facut-o pe Ellen sa adauge: „Esti paroasa”, replica care a starnit hohote in platou.

Ce spun dermatologii

„Cu exceptia cazului in care picioarele dvs. sunt vizibile murdare, nu trebuie sa le spalati direct cu un sapun sau gel”, spune dr. Joshua Zeichner, director de cercetari cosmetice si clinice in dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York. „Detergentul care se scurge pe corp este suficient pentru a indeparta cea mai mare parte a murdariei si transpiratiei care se acumuleaza in timpul zilei. Spalarea excesiva a picioarelor, la fel ca oricare alta parte a corpului, „dezbraca” pielea de uleiurile care o protejeaza”, spune el.

O exceptie de la regula ar fi atunci cand te razi. In acest caz, este o idee buna sa sapunesti bine zona, intrucat apa si sapunul/crema de ras pot ajuta la hidratarea si inmuierea pielii si parului de pe picioare, spune Zeichner. Acest lucru nu numai ca creeaza o bariera sigura intre piele si aparatul de ras, dar permite si un barbierit mai neted.

Cum facem cu talpile? „Spre deosebire de coapse si gambe, talpile au de suferit mai mult. Chiar daca purtati sosete si le protejati de murdarie, pielea dintre degetele de la picioare poate capta transpiratia. Se poate crea un mediu umed propice dezvoltarii ciupercilor. Acest lucru poate duce la infectii precum piciorul de atlet. Deci, daca faceti exercitii fizice frecvent sau aveti doar picioarele transpirate, este bine sa le spalati”, pecizeaza
dermatologul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img