marți, 19 martie, 2024

Vaccinul impotriva hepatitei B ar putea fi adus din Norvegia.Statul va aloca fonduri si pentru vaccinul pneumococic

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat joi ca a fost activat un mecanism european pentru achizitia de vaccin impotriva hepatitei B, in prezent specialistii romani purtand discutii cu omologii lor din Norvegia despre conditiile in care acesta va putea fi adus in tara. De asemenea, ar urma sa fie alocate fonduri si pentru vaccinul pneumococic. 

“Pentru vaccinul tetravalent s-a semnat si au si intrat cantitatile. Pentru hexavalent este semnat contractul. Procedura a fost finalizata. Pentru hepatita B, avem in continuare aceeasi problema. Dupa cum stiti, am activat un mecanism european pentru a achizitiona vaccin de hepatita B, am primit un raspuns din Norvegia si, in momentul de fata, specialistii din DSP au luat legatura cu omologii de acolo si vedem in ce conditii il putem aduce”, a afirmat demnitarul, la o dezbatere publica.

In ceea ce priveste legea vaccinarii, Bodog a amintit ca exista doua drafturi de proiecte care vor fi trimise in dezbatere publica si apoi la Parlament.

“Exista doua drafturi cu legea vaccinarii, care au fost imbunatatite mai mult sau mai putin, drafturi pe care le voi trimite in dezbatere publica ca proiecte de act normativ promovat de Guvern. Ele vor merge in dezbatere la Parlament, insa m-am ferit pana la momentul de fata sa dau drumul acestor legi din cauza faptului ca nu avem aceste vaccinuri. Cea mai importanta prioritate a Guvernului este cea legata de vaccinare”, a subliniat ministrul.

El a adaugat ca anul acesta se va introduce vaccinul pneumococic.
“Se introduce de anul acesta un nou vaccin, este vorba despre vaccinul pneumococic care se face peste tot in Europa, doar in Romania, nu. El a fost introdus in schema de vaccinare, insa nu au fost asigurate fonduri pentru achizitionarea vaccinului si in saptamanile viitoare vom demara procedurile si vom achizitiona acest vaccin”, a spus Bodog, conform Agerpres. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img