sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Valabilitatea pasaportului temporar, prelungita. Cat timp va fi valabil acest act

Distribuie:

Publicat:

Pasaportul temporar ar putea avea o valabilitate de 10 ani, de la cinci ani, cat era in prezent. Senatul a adoptat un proiect de lege al UDMR pentru prelungirea valabilitatii pasaportului, iar propunerea legislativa va merge la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Conform Agerpres, plenul Senatului a adoptat marti propunerea legislativa care prevede prelungirea valabilitatii pasaportului temporar.

Acesta va fi valabil timp de 10 ani, in cazul persoanelor cu varsta peste 25 de ani, scrie air24.ro. Dupa votul din plen, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a declarat urmatoarele:

„Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a adoptat proiectul de modificare legislativa elaborat de UDMR, care prevede ca, in cazul persoanelor cu varsta de peste 25 de ani, valabilitatea pasaportului simplu electronic sa fie de 10 ani in loc de 5, cum este in prezent.

Pentru cetatenii cu varsta cuprinsa intre 12 si 25 de ani se vor elibera, in continuare, pasapoarte cu valabilitate de 5 ani, pe motiv ca trasaturile fizionomice se schimba semnificativ in acest interval de varsta.”

Partidul UDMR a precizat ca in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, valabilitatea pasapoartelor simple electronice este dubla fata de cele emise in Romania.

„Prin acest proiect de lege urmarim alinierea legislatiei nationale cu bunele practici din acest domeniu din UE.

Propunerea noastra vine in ajutorul cetatenilor, care nu vor mai fi nevoiti sa se prezinte in judete la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple din 5 in 5 ani pentru eliberarea unui nou pasaport, dar acest act normativ va reduce si sarcina administrativa a acestor institutii.

Prin urmare, propunerea noastra va avea efectul de reducere a costurilor aferente eliberarii acestor documente, iar timpul de asteptare de la ghisee, in special in perioada de obicei supraaglomerata de vara, va fi redus”

Proiectul de lege a fost depus in Parlament de UDMR anul trecut. In februarie Guvernul s-a adresat Legislativului cerand aprobarea unei initiative similare.

Partidele parlamentare aflate la guvernare au sustinut in Senat initiativa UDMR, avand in vedere ca Uniunea pledeaza pentru adoptarea, cat mai urgent, a modificarilor legislative necesare pentru prelungirea valabilitatii pasapoartelor.

Camera Deputatilor are rol decizional in ceea ce priveste Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea art.18 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img