News Flash:

“ VALUL LUI TRAIAN” LA MUZEUL BARLADEAN

12 Octombrie 2017
484 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul "Vasile Parvan" are deosebita bucurie de a organiza o noua manifestare stiintifica a carei invitat este domnul dr. Costin Croitoru, cercetator stiintific la Muzeul Brailei „Carol I”.                           
 
Cu o lungime de 23 de kilometri, aceasta lucrare defensiva are capatul vestic situat in apropierea satului Serbestii Vechi (comuna Sendreni, jud. Galati), la aproximativ 200 de metri de meandrul Siretului, iar cel estic la marginea localitatii Traian (comuna Branistea, jud. Galati), in apropierea malului Prutului. Cercetarile arheologice au dovedit existenta a doua faze de constructie a fortificatiei, initiate la o diferenta de cateva secole una de alta, precum si faptul ca aceasta era prevazuta cu o berma de cca. 4,50 metri si o palisada de lemn care a disparut prin ardere. Data fiind orientarea nordica a santului si caracteristicile tehnice si tactice, ridicarea valului este atribuita romanilor. Daca initial traseul sau a fost pus in legatura cu Brazda lui Novac de N, ulterior, avandu-se in vedere unele asemanari in privinta dimensiunilor si a aspectului general cu valul Vadul lui Isac - L. Sasac, s-a considerat ca cele doua faceau parte dintr-un sistem unitar, conceput de romani in timpul domniei lui Hadrian: ,,ca un veritabil obstacol, fortificat manu militari, intr-o zona deschisa, fara amenajari naturale favorabile apararii”.                                                                              

Conferinta va avea loc sambata, 14octombrie 2017, ora 1045, la sediul central al muzeului din str. Vasile Parvan, nr. 1.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 35 queries | Mysql time :0.025816 (s)