vineri, 26 aprilie, 2024

Vanzarile de coniac frantuzesc au inregistrat al cincilea an consecutiv de crestere – Motivul vine din SUA

Distribuie:

Publicat:

Vânzările mondiale de coniac franţuzesc, stimulate de cererea venită de pe piaţa americană, au înregistrat al cincilea an consecutiv de creştere, atât ca valoare (+6,9%) cât şi ca volum (+2,5%), a anunţat luni Biroul naţional interprofesional al coniacului din Franţa (BNIC), transmite Reuters potrivit Agerpres.

Un număr total de 211,1 milioane sticle de coniac franţuzesc au fost exportate, reprezentând aproape 98% din producţia de coniac a Franţei, pentru o cifră de afaceri de 3,4 miliarde euro în sezonul 2018-2019 (care a început la 1 august 2018 şi s-a încheiat la 31 iulie 2019), a precizat organismul interprofesional al coniacului care a subliniat că este responsabil pentru o mare parte din excedentul comercial înregistrat de Franţa la capitolul vinuri şi băuturi spirtoase. Potrivit BNIC, coniacul este responsabil pentru un sfert din valoare totală a exporturilor Franţei de vinuri şi băuturi spirtoase. 

La fel ca şi în anii precedenţi, principala piaţă pentru coniacul franţuzesc este America de Nord, care a importat 97,7 milioane sticle, sau 46% din vânzările totale de coniac. În termeni de valoare, exporturile de coniac franţuzesc spre zona NAFTA au crescut cu 17,6% iar în termeni de volum s-a înregistrat o creştere de 8,8%. Din cele 97,7 milioane de sticle de coniac franţuzesc exportate spre America de Nord, 94,3 milioane sticle sau 45% din exporturile totale au mers spre SUA. 

Exporturile spre Europa au scăzut cu 6,4% în valoare şi cu 4,6% în volum, în pofida dinamismului înregistrat pe piaţa din Europa de Est. Scăderea este una semnificativă în special în cazul vânzărilor spre Marea Britanie şi Germania, care reprezintă a patra respectiv a şasea piaţă pentru coniacul franţuzesc. 

Livrările spre Asia de Est au reprezentat 28% din exporturi, sau 60 milioane sticle, în scădere uşoară (1,5%) în termeni de volum dar în creştere cu 1,8% în termeni de valoare a exporturilor. Situaţia este inversă în cazul vânzărilor de coniac pe piaţa din Franţa, care au crescut cu 9,3% în termeni de volum dar au scăzut cu 23,8% în termeni de valoare. 

Pentru a putea răspunde la creşterea cererii, Biroul naţional interprofesional al coniacului (BNIC) intenţionează ca pe parcursul următorilor trei ani să achiziţioneze o suprafaţă de 10.000 de hectare de vie, astfel încât capacitatea va ajunge la 86.000 de hectare de vie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img