vineri, 29 martie, 2024

Varicocelul – o afectiune a barbatilor

Distribuie:

Publicat:

Varicocelul este o boala raspândita la barbati, care se caracterizeaza prin prezenta venelor dilatate în jurul testiculului si al cordonului spermatic.

Cauzele dezvoltarii varicocelului
Cauza dezvoltarii varicocelului, în cele mai multe cazuri, este structura anatomica a venelor de la nivelul testiculelor, care predispune la stagnarea sângelui si la dilatarea acestor vase. În mai mult de 80% dintre toate cazurile, varicocelul se formeaza din partea testiculului stâng.

Varicocelul, de regula, începe sa se dezvolte la baietii cu vârsta de 10-12 ani si poate deveni vizibil la vârsta de aproximativ 14-15 ani.

Simptomele si semnele varicocelului
În cele mai multe cazuri, varicocelul nu se manifesta prin niciun simptom si este detectat întâmplator, fie ca în timpul examinarii de catre un urolog, cu ocazia altei boli a organelor genitale, fie ca în timpul examinarii la medic pe motivul infertilitatii.

Tratamentul varicocelului

În unele cazuri, varicocelul poate sa se manifeste prin cresterea în volum a scrotului dintr-o parte. Din partea varicocelului, în scrot, pot fi palpate venele dilatate, care sunt simtite ca un ghem de „sireturi” groase.

Ocazional, la barbatii cu varicocel de gradul 2 sau 3 apar durerile persistente, cu o senzatie de tragere sau senzatie de greutate în scrot. Asemenea dureri, adesea, apar dupa actul sexual sau dupa masturbare (vezi Alte cauze ale durerilor în timpul sau dupa contactul sexual).

În care cazuri trebuie sa va adresati medicului?
În unele cazuri, dezvoltarea varicocelului poate indica prezenta unei boli grave (de exemplu, cancer renal, cancer testicular, tromboza, etc.).

In aceste considerente, cât mai curând posibil, adresati-va medicului dumneavoastra daca:
Simptomele varicocelului au aparut, pentru prima data, brusc, mai ales în cazul unui barbat cu vârsta de peste 40 de ani (este posibil cancerul la rinichi);
Daca semnele de varicocel exista doar din partea dreapta a scrotului;
Daca observati aparitia durerii sau a disconfortului în scrot;
Daca nu sunteti sigur ca simptomele pe care le-ati observat (de exemplu, cresterea scrotului în dimensiuni) sunt un semn al varicocelului si niciodata nu ati consultat medicul cu privire la aceasta problema (nu ati aratat copilul medicului);
Datorita faptului ca, potrivit unor surse, prezenta varicocelului poate reduce calitatea spermei si probabilitatea de conceptie, adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti simptomele varicocelului (sau stiti ca aveti varicocel), si nu puteti concepe un copil (recomandari suplimentare sunt prezentate în articolul Infertilitatea).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img