vineri, 19 aprilie, 2024

Varsta mamei ar putea influenta nasterea unui copil cu autism

Distribuie:

Publicat:

Riscul de a avea un copil autist este influentat de varsta mamei si mai putin de cea a tatalui, sustin cercetatorii americani, potrivit voanews.com. Cu cat o femeie este mai în varsta atunci cand ramane însarcinata, cu atat riscul de a avea un copil care sufera de autism este mai mare, se arata într-un studiu efectuat la Universitatea California din Statele Unite.

Oamenii de stiinta au aratat ca riscul de a avea un copil autist creste cu 18% de fiecare data cand varsta mamei creste cu cinci ani. Pentru femeile în varsta de 40 de ani, probabilitatea de a da nastere unui bebelus suferind de autism este cu 50% mai mare, comparativ cu mamele avand varste cuprinse între 25 si 29 de ani.

Potrivit aceluiasi studiu, o varsta înaintata a tatalui nu este asociata cu un risc sporit de nastere a unui copil autist, cu exceptia cazului în care mama bebelusului este mai tanara de 30 de ani. Astfel, la femeile mai tinere de 25 de ani, care au copii cu barbati de peste 40 de ani, riscul ca bebelusul lor sa fie autist este de doua ori mai mare comparativ cu femeile din aceeasi categorie de varsta, care concep copii cu barbati a caror etate este de 25-29 de ani.

Pentru realizarea studiului, autorii au analizat toate registrele de stare civila referitoare la nasterile din statul american California, în perioada 1 ianuarie 1990 – 31 decembrie 1999. Esantionul de studiu a cuprins 4,9 milioane de nasteri, fiind identificate 12.159 cazuri de autism.

Autismul este o tulburare neurologica ce afecteaza dezvoltarea copilului si capacitatile acestuia de comunicare orala si nonverbala. Simptomele apar înainte de varsta de trei ani, iar originea lor nu a putut fi deocamdata explicata. 1% dintre copiii care se nasc în tarile puternic industrializate sufera de autism.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img