vineri, 26 aprilie, 2024

Varsta mamei la prima nastere influenteaza inteligenta copilului

Distribuie:

Publicat:

Motivul este acela ca odata cu inaintarea in varsta conceptia, sarcina si nasterea pot deveni mai complicate. Cu toate acestea, tot mai multe femei aleg sa amane varsta la care devin pentru prima data mame.

Desi din punct de vedere bilogic amanarea sarcinii prezinta riscuri si are dezavantaje, se pare ca exista si vesti bune pentru femeile care decid sa aiba copii mai tarziu. 

Cele mai multe studii despre mamele de peste 30 de ani se concentreaza asupra riscurilor de sanatate asupra memei si copilului din timpul sarcinii si nasterii. Dar aceste studii nu iau in considerare beneficiile care le are pentru copil faptul ca mama sa este mai in varsta, noteaza eva.ro. 

Un studiu realizat in Marea Britanie a analizat exact acest lucru. Cercetarea a analizat datele a 18.000 de copii inscrisi in cercetarea Millennium Cohort Study si a avut ca scop descoperirea unei legaturi dintre varsta mamei in momentul nasterii copilului si dezvoltarea in timp a acestuia. Studiul a aratat ca femeile care au primul copil la o varsta cuprinsa intre 30 si 39 de ani sunt mai predispuse de a avea copii mai inteligenti decat mamele care aveau la prima nastere intre 20 si 29 de ani.

Copiii nascuti de mame care aveau peste 30 de ani au obtinut un scor mai mare la testele cognitive la varsta de cinci ani, comparativ cu cei nascuti de mame mai tinere. 

Rezultatele cercetarii sunt in concordanta cu cele obtinute de specialistii din Suedia, intr-un studiu similar. In acest caz, cercetatorii au analizat rezultatele la scoala in cazul elevilor de 16 ani. Studiul a aratat ca cele mai bune rezultate le au copiii ale caror mame aveau intre 35 si 39 de ani atunci cand au nascut, iar urmatorii clasati au fost copiii mamelor cu varste intre 30 si 34 de ani la momentul nasterii.

Intrebarea este de ce varsta mamei influenteaza inteligenta copiilor? "Femeile care devin mame pentru prima data dupa varsta de 30 de ani au sanse mai mari de a avea o educatie academica mai buna, venituri mai mari, relatii stabile, un stil de viata sanatos, au acces la ingrijire prenatala mai devreme si si-au planificat sarcinile", potrivit cercetatoarei Alice Goisis, care a facut parte din echipa studiului desfasurat in Marea Britanie.

Acelasi studiu a aratat ca amanarea sarcinii dupa varsta de 40 de ani nu are acelasi efect, si anume de a avea copii mai inteligenti. Motivul ar putea fi limita studiului, in datele analizate fiind incluse numai 50 de mame cu varsta de peste 40 de ani. 

Studiul suedez a evidentiat faptul ca adolescentii de 16 ani nascuti de mame cu varsta intre 40 si 44 de ani au avut rezultate mai bune decat cei cu mame din categoria de varsta de 20-30 de ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img