sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Varza murata si beneficiile ei pentru organism

Distribuie:

Publicat:

In traditia noastra, varza murata nu lipseste niciodata din meniul de sarbatori – sarmalele, varza calita cu afumatura, dar si alte specialitati romanesti au la baza varza murata. Cu toate acestea, se vorbeste foarte rar despre beneficiile verzei murate pentru sanatate.

Peste ocean, de cativa ani incoace, s-a nascut un adevarat curent legat de alimentele fermentate. Totusi, exista si popoare care obisnuiesc sa consume alimente fermentate din cele mai vechi timpuri. In China, de exemplu, ceaiul fermentat este un remediu care se consuma de secole.

Explicatia care sta in spatele beneficiilor alimentelor fermentate sta in bacterii. Atunci cand fermenteaza, o serie de bacterii benefice pentru sanatate consuma o parte din acel aliment, facand substantele nutritive din acel produs mult mai usor de absorbit de catre organismul nostru.

Unele dintre aceste bacterii elimina si acid lactic, un conservant natural, iar produsul fermentat devine un probiotic natural.

Rezultatele unui studiu realizat in 2011 arata ca acest acid lactic, din alimentele fermentate, intareste sistemul imunitar, protejeaza flora stomacala, reduce alergiile si este foarte benefic in cazurile de ulcer.

De aici si pana la aparitia dietelor pe baza de alimente fermentate nu a mai fost decat un singur pas, insa medicii avertizeaza ca excesele nu fac bine niciodata, nici chiar atunci cand vorbim despre alimente sanatoase in teorie.

Cel mai bine este ca alimentele fermentate sa fie consumate in cadrul unei diete echilibrate, formata si din alimente proaspete, mai ales fructe si legume.

Pe langa toate acestea, varza murata este si o sursa excelenta de vitamina C si, totodata, un aliment care lupta impotriva cancerului.

Chiar daca nu s-au facut foarte multe cercetari in domeniu, rezultatele unui studiu finlandez au aratat ca, odata cu procesul de fermentatie, varza isi potenteaza calitatile anticancerigene, mai ales datorita cresterii cantitatii de antioxidanti.

Iata pentru ce afectiuni mai este recomandata zeama de varza, inclusiv varza murata:

Litiaza biliara, gastrita cu aciditate scazuta, giardioza. Timp de 2-3 saptamani se beau cate 150 ml de moare, de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

Apoi, daca pietrele sunt mai mici decat un graunte de porumb, dupa consultarea cu medicul specialist, puteti sa folositi metoda bunicilor. Se amesteca un litru de moare cu 400 g de ulei nerafinat si suc de la patru lamai. Cu 24 de ore inainte de procedura nu se mananca nimic.

Incepand de dimineata, se beau cate 100 ml de preparat, la fiecare 25 de minute. Metoda poate provoca dureri, de aceea trebuie folosita o compresa calda in zona ficatului, pe toata durata curatarii, sau o pastila de No-Spa.

Timp de 4-5 ore, organismul raspunde cu diaree, pentru ca in timpul acesta, colecistul se curata de pietre.

Dupa procedura, timp de doua saptamani, se bea ceai din musetel si fenicul. Doua linguri cu seminte de fenicul rasnite se fierb 10 minute intr-un litru de apa, se adauga doua linguri cu flori de musetel, se acopera cu capac si se trag de pe foc.

Dupa 25 de minute se strecoara, iar peste plante se mai toarna un litru de apa si se aduce pana la punctul de fierbere. Dupa racire, se strecoara si se amesteca tot lichidul obtinut. Se bea in timpul zilei in loc de apa.

La diabet, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, se bea cate o treime de pahar de zeama de varza, diluata cu apa, in proportie de 1:1, timp de 21 de zile.

Dupa 7 zile de pauza, cura se repeta, pana la imbunatatirea situatiei. * In cazul afectiunilor hepatice, se bea amestecul din reteta precedenta, cate 100 ml, de trei ori pe zi, intre mese, timp de 6-8 luni.

* Pentru hemoroizi, se beau cate 100 ml de moare incalzita, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Atunci cand hemoroizii se asociaza cu hemoragie, se bea cate un pahar de 2-3 ori pe zi si se mananca zilnic salata de varza proaspata sau murata.

* Raguseala sau durerile uscate in piept pot fi combatute cu zeama de varza. Se amesteca parti egale de moare si apa plata apoi se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi.

* Avitaminoza si astenie. Se amesteca cate un pahar de moare si suc de rosii, se adauga 150 ml de apa plata, o lingura de miere de albine si o lingura de suc de lamaie. Se bea cate un pahar de 1-2 ori pe zi, intre mese, pana la imbunatatirea situatiei.

* Hernie ombilicala era vindecata de stramosii nostri cu moare de varza. O bucata de tifon impaturit se imbiba cu moare, se pune pe locul cu problema, deasupra se pune o felie de cartof crud, se apasa putin si se panseaza.

Compresele se tin cate trei ore zilnic, iar tratamentul dureaza de la 45 la 90 de zile. * Moarea regleaza si stabilizeaza tensiunea. Persoanelor hipotensive li se recomanda sa bea zilnic un pahar de zeama de varza.

Asadar, varza murata, acest aliment aparent banal de pe mesele noastre are o multime de beneficii pentru sanatate si ar trebui consumat ori de cate ori avem ocazia, mai ales ca este un produs de sezon.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img