joi, 18 aprilie, 2024

Vaslui: A inceput culesul viilor. Este nevoie de forta de munca. Cat poate castiga un zilier

Distribuie:

Publicat:

In majoritatea localitatilor din judetul Vaslui, primarii sI diversI agenti economici sau mari agricultori, iI invita pe someri la munca. Sunt puse afise peste tot prin care oamenii sunt anuntatI ca este de de munca la viile din judet sau la alte munci in agricultura. Cei care detin o suprafata mai mare de vie se plang ca gasesc extreme de greu forta de munca. In unele situatii viile sunt culese de angajati veniti de la zeci de kilometri distanta sau chiar din alte judete. Asta in conditiile in care judetul are peste 19.000 de someri sI aproape 50.000 de beneficiari ai ajutoarelor sociale. In zona Husi peste 250 de zilieri culeg strugurii din vii, dar numai jumatate dintre ei sunt localnici. Comunele din zona sunt sarace, iar numarul somerilor ajunge la peste 3.000. „Ii invit pe cei care sunt la ajutorul social sa participe la culesul viilor dupa ce isi efectueaza zilele in folosul comunitatii si exista prevedere legala astfel incat sa-si poata rotunji veniturile ca zilier,” spun primarii.

Zilierii pot castiga de la 50 de lei la 100 de lei pe zi. „De exemplu, eu anul trecut am prins de 21 de zile si jumatate si am scos 22 de milioane si un pic,” spune un muncitor.

Multi dintre localnici nu sunt insa dispusi sa munceasca pentru asemenea sume. „Suntem obligati sa apelam la forta de munca de la distante mai mari si bineinteles cheltuielile noastre sunt mai mari,” explica un inginer.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img