vineri, 19 aprilie, 2024

Vaslui: Administrarea si gestionarea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Distribuie:

Publicat:

Actul normativ care a instituit acest beneficiu social a fost mai intai Ordonanta de Urgenta a Guvernului 148/2005 aprobata prin Legea 7/2007, apoi  Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Legea nr. 66/2016 a adus mai multe modificari programului de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copiilor, incepand cu data de 01.07.2016  respectiv:

    1.perioada de eligibilitate stabilita la 12 luni in ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului;
2.o singura varianta de concediu – pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani  in cazul  copilului cu handicap;

3.limita minima a indemnizatiei a crescut de la 1,2 ISR (600 lei) la 85% din salariul minim brut pe tara garantat   in plata, respectiv 1.063 lei (1.250 lei salariul minim);

4.eliminarea limitei maxime a indemnizatiei de 3400 lei, aceasta fiind calculata la 85% din veniturile nete realizate;

5.stabilirea stimulentului de insertie la 50% din indemnizatia minima , respectiv cresterea acestuia de la 500 lei la 531lei;   

6.prelungirea acordarii stimulentului de insertie cu inca un an, in cazul celor care se intorc la activitatea     profesionala cu cel putin 60 zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 (3) ani;

7. eliminarea conditiei de plata a impozitelor si taxelor locale de mentinerea dreptului la indemnizatia de crestere a copilului;

8. majorarea cuantumului indemnizatiei acordata persoanei care are in intretinere un copil cu handicap si     care solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 7 ani, de la     450 lei la 1.063 lei;

9. introducerea unei noi indemnizatii care se acorda persoanelor active pe piata muncii care au copii cu handicap in intretinere si care solicita program de lucru redus. Noua indemnizatie se stabileste la 50% din  indemnizatia minima, respectiv 531 lei;

10. majorarea indirecta cu aproximativ 5% a cuantumurilor sprijinului acordat persoanelor care au in intretinere copii cu handicap sau persoanelor cu handicap care au copii in intretinere ca urmare a raportarii acestui sprijin la indemnizatia minima;

In aplicarea  acestor modificari, au fost emise doua acte normative, respectiv : H.G nr.449/2016, respectiv Ordinul  Ministrului .nr.1099 /2016 .

Prin Hotararea de Guvern nr.449/ 2016  publicata in Monitorul Oficial nr.473/24.06.2016  , a fost modificata si completata H.G nr.52/2011 privind Normele metodologice de aplicare a O.U.G.111/2010 si se refera la drepturile noi ce se acorda incepand cu data de 01.07.2016,  iar prin Ordinul Ministrului     nr.1099/23.06.2016   a fost aprobata procedura  de acordare  a drepturilor  pentru cei aflati in plata la data de 01.07.2016.
        
   
Beneficiaza de drepturile prevazute de O.U.G.111/2010,privind concediul si indemnizatia  lunara pentru cresterea copilului, urmatoarele persoane:
-oricare dintre parintii firesti ai copilului
– oricare dintre soti care au adoptat copilul
– persoana care are copilul in plasament
– asistentul maternal profesionist numai pentru copii sai naturali sau adoptati
– persoana care a fost numita tutore

Aceste persoane indreptatite  care, in ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente , venituri din activitati agricole, sivicultura si piscicultura conform Legii 227/2015 privind Codul fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani , in cazul copilului cu hadicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Nivelul indemnizatiei se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil nascut dintr-o astfel de sarcina, precum si in cazul de suprapunere a concediilor pentru doi copii. 

Cele 12 luni pentru stabilirea eligibilitatii pot fi constituie  integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una dintre urmatoarele situatii:
au beneficiat de idemnizatie de somaj
au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
au beneficiat de pensie de invaliditate
au beneficiat de concedii si indemnizatii lunare pentru cresterea copilului
au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate
au efectuat sau efectueaza serviciul militar pe baza de voluntariat
frecventeaza , fara intrerupere , cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar,universitar , postuniversitar la nivel de masterat sau au calitatea de doctorand.

In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna.Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din aceea luna.Se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile decat jumatate din zilele lucratoare din aceea luna.

Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze  de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din indemnizatia minima ( respectiv 531 lei in prezent).

Pentru personele care obtin venituri supuse impozitului ,cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani , in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste , astfel:

pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani
pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani , in cazul copilului cu handicap

Dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda  cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului pe venit . Prin exceptie de la aceasta prevedere, dreptul nu se suspenda cand persoana indreptatita primeste pe perioada concediului pentru cresterea copilului diverse sume in baza contractului colectiv de munca, primeste indemnizatii in calitate de consilier judetean sau local, realizeaza in cursul unui an caledarestic venituri impozabile al caror nivel nu depaseste de 3 ori cuantumul minim al indemnizatiei.(3*1063=3189).

In situatia in care atat sotul cat si sotia indeplinesc conditiile de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului , cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata sotului care nu a solicitat acest drept.Daca dreptul propriu la concediu si indemnizatie nu se solicita de catre celalalalt parinte , concediul si indemnizatia acordata primului parinte se reduc cu o luna. Aceste prevederi nu se aplica , in situatia in care persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat si se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra nivelului indemnizatiei acordate.

Perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj.

Perioada concediului pentru cresterea copilului constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului.

Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raportului de munca sau de serviciu salariatului/salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului, sau in plata stimulentului de insertie.Aceasta interdictie se prelungeste cu 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatului/salariatei in unitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img