sâmbătă, 27 aprilie, 2024

VASLUI:Administratia Fondului de Mediu, nedreapta cu cei care au impadurit judetul

Distribuie:

Publicat:

Bataie de joc in cazul a doua firme vasluiene care s-au ocupat cu impadurirea a aproximativ 800 de hectare de terenuri degradate din judet. Si asta pentru ca, Administratia Fondului pentru Mediu a intarziat cu plata cu aproape doi ani, conditii in care firmele au executat lucrarile din fondurile proprii.

Mai mult decat atat, plantatiile nu au mai fost intretinute si risca sa fie compromise.

Proiectele de impadurire executate de cele doua societati apartin comunelor Gagesti, Berezeni,Tutova ,Hoceni, Puiesti, Falciu, Vutcani si Dimitrie Cantemir.

Practic, acestea au fost date de AFM la respectivele comune, care au organizat licitatii publice pentru adjudecarea lucarilor. Cele doua societati vasluiene au castigat licitatiile, au realizat lucrarile conform cerintelor din caietul de sarcini, lucrarile au fost receptionate, insa reprezentantii AFM nu au facut vizitele in teren pentru a verifica plantatiile si a da drumul la fonduri.

Pe terenurile degradate au fost plantati puieti din diferite specii: stejar, salcam, frasin, sãlcioarã, pãducel, pin, mojdrean

Costurile lucrarilor se ridica la 5 milioane de lei, bani pe care administratorii spera ca ii vor recupera curand.

In judetul Vaslui exista un total de 237.757 de hectare de terenuri degradate si din acesta doar pe 15% sunt paduri.

Conducerea Romsilva a dispus alocarea a 25 milioane de lei pentru achizitia de terenuri ce urmeaza sa fie impadurite. Sumele sunt asigurate din fondul de conservare si regenerare a padurilor, constituit la nivelul regiei potrivit Legii 46/2008 privind Codul silvic. Politica de achizitie a anilor urmatori se va concentra pe terenurile agricole degradate, in zone deficitare in ceea ce priveste vegetatia forestiera. HG 118/2010 stabileste metodologia de achizitionare prin cumparare, schimb sau donatie de catre stat, prin Regia Nationala a Padurilor – Romsilva si ceilalti administratori, a terenurilor ce pot fi incluse in fondul forestier proprietate publica a statului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img