vineri, 19 aprilie, 2024

Vaslui : Cod Galben de ceata – 10 Sfaturi pentru a conduce in siguranta

Distribuie:

Publicat:

Meteorologii au emis, sambata dupa-amiaza, o atentionare de Cod galben de ceaţă şi vizibilitate redusă în mai judetene din tara printre care se numara si Vaslui , valabile in perioada 7-12-2019 ora 23:00 până la : 08-12-2019 ora 5:00. Șoferilor li se recomandă atenție sporită la drum, întrucât vizibilitatea poate scădea și sub 50 de metri.

10 Sfaturi pentru a conduce în siguranță pe ceață

 
Zăpada întârzie să apară, însă ceața ne face probleme în această perioadă a anului. Vezi mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta să conduci în siguranță în condițiile în care vizibilitatea este redusă din cauza ceții.

Indiferent când, unde, cu automobil mic, cu vehicul de transport marfă sau autocar de persoane, mic sau de mare tonaj, indiferent în ce scop faci deplasarea, prima condiție a fiecărei deplasări reușite este să ajungem în siguranță la destinație. De multe ori, suntem nevoiți să facem asta când condițiile de drum nu ne sunt tocmai prielnice. Dacă vorbim de șoferii profesioniști, atunci aceste situații sunt la ordinea zilei, așa că trebuie să știe ce să facă și cum să se descurce în orice situație, indiferent de starea carosabilului sau de vreme. Una din condițiile atmosferice care pot da de furcă mult șoferilor este ceața.
Ce este ceața?

Ceața este un fenomen meteo care apare mai ales primăvara și toamna, dar nu numai, la temperaturi mici și condiții de umiditate mare. De asemenea, ea apare cu preponderență în zone din apropierea cursurilor de apă sau în depresiunile joase. Ceața apare ca fenomen meteo deasupra solului, prin aglomerarea mai multor particule de apă aflate în suspensie, după ce vaporii de apă din aer devin saturați. Totodată, ca ceața să poată să apară este esențial ca umiditatea aerului la sol să fie între 90 și 100%, vântul să bată calm, cel mult până la 3m/s și să existe inversiune termică. De regulă apare dimineața, însă nu e neobișnuit să persiste și pe întreaga zi sau chiar noaptea, așadar, în anumite perioade poate fi imposibil de evitat pentru șoferi.

 
Inconveniente provocate de ceață

Principalul inconvenient adus de ceață este scăderea vizibilității în aer. De la o vizibilitate de 1.000-5.000 de metri, atunci când ea e denumită pâclă sau negură, ceața poate scădea vizibilitatea până la 10-20 metri sau, în cazuri extreme chiar până aproape de zero. Pe de altă parte, intervalele de ceață, mai ales de ceață densă și persistentă, mențin și o umezeală la nivelul carosabilului, care poate crea probleme suplimentare. Revenind la vizibilitate, deși în unele cazuri efectele ar putea părea minore, uneori ceața favorizează apariția unor accidente în lanț cu pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești. Așadar, e bine să o luăm foarte în serios și să facem tot ce ne stă în putință să ne adaptăm condusul atunci când o întâlnim.

 
10 sfaturi de urmat pentru a conduce în siguranță pe timp de ceață

Ce e de făcut ca să evităm incidentele și să ne păstrăm într-o zonă de siguranță? Iată mai jos câteva sfaturi pe care ți le putem oferi:

 

        Dacă ceața este persistentă și densă, nu porni la drum. Da, vorbim de sfaturi de condus pe timp de ceață, însă în cazurile extreme, până și cei mai profesioniști șoferi pot avea probleme, așadar, dacă nu e absolut imperios necesar să pleci la drum, amână plecarea până când ceața nu mai persistă sau măcar până vizibilitatea ajunge rezonabilă.

 

        Verifică sistemul de iluminat și de semnalizare înainte să pornești la drum. Ca să eviți un incident nedorit, fii sigur că ficare bec de iluminare sau semnalizare funcționează, astfel încât să poți fi văzut la timp de ceilalți participanți la trafic. Nu folosi în acest caz faza lungă, însă dacă mașina ta are în dotare, folosește luminile de ceață. Atunci când e nevoie, mai ales la frânări mai bruște sau la staționarea în coloană ca ultim vehicul, poți folosi luminile de avarie pentru o semnalizare suplimentară a prezenței tale.

 

        Fă tot ce poți pentru a avea un parbriz și geamuri curate, care să-ți asigure o vizibilitate optimă. N-ai vrea cu siguranță ca, pe lângă ceață, vizibilitatea să fie scăzută și de murdărie sau de condens. Poți urma în acest sens câteva sfaturi pentru a-ți dezaburi sau dezgheța mai repede suprafețele vitrate.

 

        Redu viteza cu care circuli. Atunci când vizibilitatea scade, trebuie înțeles că oricât de bune reflexe am avea, intervalul pe care-l avem pentru a efectua anumite manevre de frânare sau evitare, scade, pentru că nu mai vedem obstacolele la timp. Circulă mai încet, cu atenție sporită!

 

        Încearcă să mergi constant, fără manevre bruște și cu cât mai puține schimbări de bandă. La fiecare schimbare pe care o faci, te expui la un risc suplimentar. Gândește-te că la fel cum tu vezi târziu anumite obstacole și tu poți fi văzut mai târziu în trafic, uneori prea târziu pentru a putea evita un accident.

 

        Păstrează o distanță rezonabilă, mai mare decât în mod normal, față de mașina din față. Când conduci pe ceață, așa cum am văzut deja, vedem anumite obstacole mai târziu, așa că e firesc să frânăm uneori mai brusc. La fel o vor face și ceilalți participanți la trafic. Nu te expune riscului unei tamponări! Reține că de cele mai multe ori așa iau naștere cele mai urâte accidente colective pe autostradă, din cauza ceții.

 

        Fii tot timpul cu ochii la marcajele rutiere! Mai ales atunci când vizibilitatea scade drastic, ele sunt cele mai bune repere pentru a putea menține direcția de mers, astfel încât să nu te surprindă niciun viraj.

 

        Stai cu un ochi și pe vitezometru sau măcar verifică-l din când în când. Condusul pe timp de ceață, mai ales pe ceață densă, când numărul reperelor la care ne raportăm viteza de deplasare scade, tendința e să nu mai apreciem la fel de corect viteza de deplasare. Ne ajutăm în acest caz de vitezometrul mașinii.

 

        E bine ca pe drum de ceață să renunțăm la sistemele de asistență de tip cruise control. Renunță la ele mai ales dacă ceața este mai densă, pentru că utilizarea lor scade puterea de concentrare și reduce atenția la drum, acum când avem cel mai mult nevoie de ea.

 

    Dacă ceața persistă și devine tot mai deasă, iar vizibilitatea tot mai mică, reevaluează-ți opțiunile! Cel mai bine e să tragi pe dreapta și să aștepți ca ceața să se mai disperseze. Reține că nu merită să te pui în pericolul de a provoca un accident cu urmări regretabile, pentru a evita o întârziere.

 

Atunci când ceața apare și trebuie să te confrunți cu ea la volan, amintește-ți de aceste sfaturi și încearcă să nu îți forțezi norocul bazându-te prea mult pe noroc sau experiență. Drumuri bun!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img