marți, 16 aprilie, 2024

Vaslui: Cum sa cheltuesti 27 de milioane de euro cu autoritate

Distribuie:

Publicat:

Pentru cele 27 de milioane promise de primarul municipiului Vaslui pentru urmatorii ani, investitii in oras, potrivit reglementarilor europene, municipiul resedinta va avea nevoie de o Autoritate urbana, care sa selecteze proiectele strategice.
Un organism cu atributii in prioritizarea si selectarea strategica a proiectelor cu finantare prin intermediul Axei Prioritare 4 a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020 va fi infiintat in cadrul Primariei Vaslui in perioada urmatoare. Pornind chiar cu denumirea, Autoritatea urbana, noul organism va fi de cea mai mare importanta in cheltuirea celor 27 de milioane pe care de la incepul anului primarul municipiului Vaslui le-a anuntat ca investitii din fonduri europene pentru urmatorii ani, pana in 2020.
Astfel, in sedinta Consiliului Local (CL) Vaslui de maine va discutata infiintarea Autoritatii Urbane. „Autoritatile urbane vor functiona ca structura interna la nivelul municipiilor resedinta de judet. Structura va fi alcatuita din experti tehnici din aparatul administrativ care vor identifica, in baza unei proceduri de prioritizare si selectie, proiectele care pot fi finantate. Practic, Autoritatea Urbana va avea responsabilitatea selectiei strategice a proiectelor”, se spune in expunerea de motive la proiectul de hotarare propus de Executiv.
 
“Ma voi implica cu toata experienta mea in ceea ce tine de activitatile privind intocmirea proiectelor. Trebuie sa venim cu acest portofoliu de proiecte extrem de importante pentru comunitate. Lucram la strategia de implementare, organismele de lucru privind programele de dezvoltare etc.”, spunea Vasile Paval in prima conferinta de presa din acest an. Primarul va fi acum delegat, prin aceiasi hotarare sa semneze „Acordul-cadru de delegare a anumitor atributii privind implementarea POR 2014-2020, Axa Prioritara 4 – Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile”.
Trebuie spus ca, prin Axa prioritara 4 a POR 2014-2020 municipiul Vaslui are repartizata suma de 27,75 milioane euro, care va trebui cheltuita pana in 2020.
Investitiile viitoare vor viza in primul rand transportul urban, 1.126,41 milioane de euro, adica achizitia de mijloace de transport ecologice/electrice, cai de rulare si piste de biciclisti. O alta suma importanta, 125,15 milioane de euro, vor merge catre cladiri pentru activitati educative, culturale si recreative, sau in zone verzi de mici dimensiuni, piete publice, scuaruri, parculete, iar revitalizarea zonelor urbane (reconversia si refunctionalizarea terenurilor abandonate) va avea un buget de 58,82 milioane de euro. Nu in ultimul rand, infrastructura de educatie (crese, gradinite, licee tehnologice, scoli profesionale si tehnice) va beneficia de 76,47 milioane de euro.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img