vineri, 29 martie, 2024

Vaslui : Dezbatere pe tema strategiei nationale de reintegrare sociala celor din puscarie – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui și Penitenciarul Vaslui au fost gazdele dezbaterii anuale organizate în conformitate cu Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2015 – 2019.

Concluzia dezbaterilor a fost că dialogul dintre instituțiile partenere în implementarea strategiei trebuie continuat, în scopul eficientizării activităților de reintegrare socială.

La data de 27 noiembrie 2019, în sala mare de sedințe a Consiliului Județean Vaslui,  a avut loc dezbaterea intitulată „Promovarea modelelor de bună practică, a indicatorilor de progres înregistrați în implementarea Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, dar și facilitarea colaborărilor pentru derularea în comun a activităților de reintegrare socială a persoanelor private de libertate în penitenciar, dar și după liberare.” Această dezbatere a fost organizată în conformitate cu Strategia Națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, inițiată de Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor (prin Penitenciarul Vaslui).

 Alături de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, la dezbatere au participat polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Vaslui, conducerea Penitenciarului Vaslui, conducerea Consiliului Județean Vaslui, reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Vaslui, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Vaslui, reprezentanți ai autorităților locale, manageri, profesori, psihologi, sociologi, referenți, lucrători sociali, consilieri, precum și reprezentanți ai societății civile. În total, la discuții au participat 32 de persoane, din cadrul a 21 de instituții.
 Întâlnirea a avut ca scop îmbunătățirea relațiilor de colaborare în ceea ce privește sprijinirea persoanelor liberate din penitenciare, după executarea unor pedepse privative de libertate.
 A fost scoasă în evidență necesitatea realizării unor analize individualizate, pentru fiecare caz în parte, din punctul de vedere al educației, vârstei, pregătirii profesionale, antecedentelor penale, familiei de proveniență, cetățeniei, etniei, confesiunii religioase, vulnerabilității fizice, psihice și a stării de sănătate.
De asemenea, participanții au împărtășit din experiența profesională în acest domeniu de activitate și au identificat punctele slabe care pot conduce la eșecul unei reintegrări corespunzătoare și chiar la recidivă în săvârșirea de infracțiuni.
 Chiar dacă perioada de implementare a Strategiei se încheie în acest an, concluzia discuțiilor a fost că parteneriatul interinstituțional trebuie menținut, în scopul găsirii celor mai bune soluții pentru persoanele care au executat pedepse cu închisoarea.            

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img