marți, 19 martie, 2024

VASLUI:Masuri pentru depistarea cancerului de col uterin

Distribuie:

Publicat:

Pentru cresterea gradului de informare a populatiei feminine in ceea ce priveste utilizarea serviciilor de screening ca metoda de depistare a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice, reamintim ca Ministerul Sanatatii deruleaza un program de depistare precoce activa a cancerului de col uterin prin efectuarea gratuita a testarii Babes-Papanicolau. Acest program se adreseaza femeilor cu varste cuprinse intre 25-64 ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Se exclud de la testare femeile care, desi au varsta eligibila, au diagnostic de cancer de col uterin sau alt cancer genital deja confirmat si femeile cu histerectomie totala pentru afectiuni benigne.

In situatia in care o pacienta a beneficiat de acest program si rezultatul testului Papanicolau este negativ, va fi reprogramata la urmatoarea runda de testare gratuita peste 5 ani. In cazul unor afectiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum si a unor rezultate  neconcludente, pacienta primeste bilet de trimitere catre un specialist pentru continuarea investigatiilor. In judetul Vaslui acest program se deruleaza prin 2 retele de screening organizate de Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui si Spitalul Municipal „D. Castroian” Husi, acestea avand incluse 150 centre de informare si consiliere, 60  centre de recoltare a materialului celular cervico-vaginal si 8  laboratoare de analize medicale in domeniul citologiei cervicale. Centrele de informare si consiliere sunt cabinete de asistenta medicala primara aflate in relatie contractuala cu CJAS.

Modul in care populatia feminina are acces la program:

Pacienta se prezinta la medicul de familie unde primeste formularul FS1 si o lista a centrelor de recoltare si programul de lucru al fiecarui centru de recoltare alocat programului de screening;
ulterior pacienta se prezinta la centrul de recoltare (in baza programului anuntat sau pe baza de programare, dupa caz) cu formularul FS1, unde i se va recolta frotiul cito-vaginal;
dupa recoltarea frotiului cito-vaginal, rezultatele testului vor fi comunicate de catre medicul de familie in maximum 30 de zile. Acesta va inmana femeii rezultatul la test si o va consilia privind masurile pe care le are de luat:
– in cazul unui test negativ, va fi reprogramata la urmatoarea runda de testare peste 5 ani;
– in cazul unor afectiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum si a unor rezultate  neconcludente va primi bilet de trimitere catre un specialist pentru continuarea investigatiilor. In judetul Vaslui, de la debutul acestui program (octombrie 2012) pana la sfarsitul lunii iunie 2016, au fost testate gratuit 11.784 femei, din care 468 au fost trimise catre medicii specialisti pentru investigatii suplimentare, avand rezultatul pozitiv. La sfarsitul anului 2015 erau in evidenta 905 persoane de sex feminin cu cancer de col uterin, 54 dintre acestea fiind cazuri noi. In primele 6 luni ale acestui an, 573 femei au beneficiat de testare gratuita Papanicolau, 25 dintre acestea fiind trimise catre medicii specialisti pentru investigatii suplimentare.

 “Incurajam populatia feminina sa se adreseze medicilor de familie pentru a beneficia gratuit de testare Papanicolau, program pentru care Ministerul Sanatatii continua sa asigure fondurile necesare derularii. Reamintim populatiei feminine importanta depistarii cancerului de col uterin in stadii precoce si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente catre medicii specialisti pentru diagnostic si tratament, crescand astfel sansele de vindecare”, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img