vineri, 29 martie, 2024

VASLUI:Niciunul din cele 23 de blocuri încadrate în clasa I de risc seimic nu a fost consolidat

Distribuie:

Publicat:

Niciunul din cele 23 de blocuri din judeţul Vaslui încadrate, în urma expertizelor, în clasa I de risc seismic nu a fost consolidat de către proprietari din cauza costurilor foarte ridicate ale reabilitării clădirilor, chiar dacă Vaslui este unul dintre cele mai expuse judeţe la riscul de cutremur.

Construite între anii 1960 şi 1980, cele 23 de blocuri cu bulină roşie din judeţul Vaslui reprezintă un real pericol public pentru populaţia care locuieşte în acestea, în condiţiile în care clădirile nu au fost consolidate de către proprietari.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean în Construcţii Vaslui, costurile pentru reabilitarea unui astfel de bloc l-ar costa pe fiecare proprietar în parte aproape echivalentul unui apartament nou, ceea ce, în medie, ar însemna 100.000 de lei.

“Expertizele au fost făcute în urmă cu 15-20 de ani şi de atunci nimeni nu a făcut nimic pentru punerea în siguranţă a blocurilor de locuinţe. Ce-i drept, şi preţurile sunt foarte ridicate raportat la posibilităţile materiale ale populaţiei. Acum nu ne rămâne decât să tragem nădejde că lucrurile nu vor fi atât de grave în cazul unui seism major. Numai realitatea va confirma sau va infirma spusele experţilor. Dar, pentru populaţie, acea bulină roşie trebuie să reprezinte un semnal de alarmă”, sustin reprezentantii Inspectoratului Judeţean în Construcţii Vaslui.
Blocurile încadrate în clasa I de risc seismic se află în Bârlad, 15 clădiri, şi în oraşul Negreşti, opt imobile.
În total, în cele 23 de blocuri sunt 839 de apartamente, majoritatea în municipiul Bârlad, în imobile cu patru etaje. În plus, alte 97 de blocuri, 40 în municipiul Vaslui, 52 în Bârlad şi cinci în Huşi, sunt încadrate în clasele II şi III de risc seismic. Toate aceste clădiri au fost afectate în special de cutremurul din 1977, Vasluiul fiind unul dintre cele mai expuse judeţe la riscul de cutremur.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img