News Flash:

VASLUI:Seceta a afectat 60.000 de hectare de culturi

30 August 2015
1193 Vizualizari | 0 Comentarii
Autoritatile le promit despagubiri fermierilor care au culturile distruse de seceta, dar conditia este ca o treime din suprafata cultivata sa fie calamitata. Asociatiile de fermieri au anuntat, inca de acum doua saptamani, pierderi de doua miliarde de euro.

Valoarea pagubelor provocate, in aceasta vara, in judetul Vaslui de seceta excesiva se ridica la peste 46 de milioane de lei, se arata intr-un raport al Directiei pentru Agricultura Vaslui, fiind afectate aproape 60.000 de hectare de culturi.

Potrivit evaluarilor facute in teren de catre comisiile locale pentru situatii de urgenta, 59.745 de hectare de culturi din judetul Vaslui au fost afectate de seceta prelungita si excesiva din aceasta vara, valoarea pagubelor ridicandu-se la 46,5 milioane lei. Cele mai afectate culturi sunt cele de grau, in conditiile in care mai bine de jumatate din suprafata cultivata este calamitata, respectiv 34.348 de hectare. Pagube insemnate se inregistreaza si la porumb si floarea soarelui, peste 19.000 de hectare din cele doua culturi fiind compromise din cauza lipsei de precipitatii, dar si a temperaturilor ridicate din ultima perioada. ”Pana la aceasta data, la Directia Agricola Vaslui au fost depuse 1.063 de procese verbale de constatare si evaluare a pierderilor apartinand producatorilor agricoli, atat persoane fizice cat si juridice. Situatia centralizatoare cu pagubele din agricultura a fost comunicata atat Prefecturii Vaslui cat si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, a declarat directorul Directiei pentru Agricultura a Judetului Vaslui, Gigel Crudu.

Fermierii vor primi bani in functie de procentul in care este calamitat fiecare hectar detinut. Desi ministerul nu a avansat nicio suma privind cuantumul despagubirilor, agricultorii spun ca este vorba despre 3.000 de lei pentru fiecare hectar afectat de seceta.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0873 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018342 (s)