News Flash:

Vaslui:Stranierii cumpara case cu banii stransi dupa un an de munca

17 Iulie 2016
843 Vizualizari | 0 Comentarii
Zeci dintre vasluienii plecati la munca in strainatate au venit acasa in concediu cu gandul sa isI cheltuie banii stransI dupa un an de munca. Unii cumpara apartamente. Agentii imobiliari sustin ca se constata o crestere a numarului de contracte incheiate. Acestia mai sustin ca piata se mai dezmorteste datorita stranierilor, care vin sa cumpere apartamente. Pana acum, cele mai multe s-au vandut prin programul „Prima Casa“. Chiar si asa, numarul tranzactiilor este de trei ori mai mic fata de anii anteriori crizei economice.

Oferta la gentiile din judet este de peste 600 de imobile. Pe de alta parte, in ultima perioada, a crescut sI numarul solicitarilor de spatii comerciale destinate birourilor.

„In fiecare an in perioada de vara, ne asteptam la o crestere a vanzarilor, dar nu foarte mare. Dupa cum se stie, nici afara lucrurile nu mai merg asa de bine. Cresc tranzactiile pe segmentul garsonierelor cu preturi de pana la 75.000 de lei si al apartamentelor intre 80.000 si 110.000 de lei“, a declarat administratorul unei agentii imobiliare.

 Aceasta a adaugat ca este posibil ca preturile sa mai creasca in iulie si august, insa nu cu foarte mult. „Cum numarul clientilor va creste in aceasta perioada, vanzatorul va incerca sa ridice si el pretul, dar nu foarte mult. Cererea este mult prea mica fata de oferta si de aceea preturile de tranzactionare vor ramane cam la acelasi nivel. Oricum, preturile au scazut cu 30%“, a mai spus agentul imobiliar. Veniturile foarte mici sI frica de imprumuturi bancare, sunt principalele motive pentru care vasluienii nu-si permit sa-si cumpere un apartament. Majoritatea prefera sa locuiasca cu chirie, decat sa se indatoreze pe viata la banca, desi viseaza sa aiba propria lor casa. „Stau in chirie impreuna cu fratii mei mai mici si dau 650 de lei pe luna. Mi-am depus dosarul pentru un apartament ANL inca de acum un an, insa n-am primit niciun raspuns pana acum. Sigur ca mi-as dori sa-mi cumpar o locuinta, insa nu-mi permit sa dau cateva zeci de mii de lei si nici bancile nu-mi imprumuta o suma atat de mare“, spune un tanar. Atat la Vaslui, cat si la Barlad valoarea chiriilor variaza in functie de zona si de confort. Astfel, o garsoniera poate fi inchiriata cu preturi intre 100 si 150 de euro pe luna, in timp ce chiria la un apartament cu doua camere variaza intre 150 si 250 de euro. Criza economica a erodat semnificativ pretul apartamentelor din municipiul Vaslui. Daca in anul 2008, valorile medii ale apartamentelor tranzactionate in Vaslui erau comparabile cu cele din marile orase ale Europei, acum, situatia s-a schimbat radical. Practic, de la 1 octombrie 2008, data la care criza economica a debutat si in Romania, si pana la sfarsitul anului 2013, preturile la apartamente s-au diminuat cu valori de pana la 50%. In general, in urma cu opt ani, pe segmentul apartamentelor de trei camere – decomandate, preturile practicate variau intre 1,7 si 2,6 miliarde de lei vechi. Intre timp, elanul vasluienilor de a achizitiona o locuinta a fost serios afectat de criza financiara, in timp ce pretul apartamentelor a scazut exponenttial. Astfel, pe parcursul anului 2016, la nivelul municipiului Vaslui, un apartament cu doua camere costa intre 700 milioane de lei vechi si 1,4 miliarde lei, in raport de zona, confort si alte facilitati. Pentru un apartament cu trei camere, pretul ajunge la 1,5 miliarde de lei, iar un apartament cu patru camere pretul era de 1,8 miliarde de lei vechi. Agentiile imobiliare au facut o analiza a pretului mediu al locuintelor. In Regiunea de Nord-Est, preturile cele mai mici sunt la Botosani, Bacau si Vaslui.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1090 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018623 (s)