joi, 18 aprilie, 2024

Vaslui: Suspiciune de pesta porcina africana la un porc domestic la Carja

Distribuie:

Publicat:

A apărut o nouă suspiciune de pestă porcină africană (PPA) în județul Vaslui, după ce reprezentanții Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au prelevat probe de la cadavrul unui porc domestic, dintr-o gospodărie din localitatea Cârja-Murgeni.
Pentru confirmarea diagnosticului au fost trimise probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. 
Un program de măsuri privind suspiciunea de PPA de la Cârja a fost aprobat luni de către Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) întrunit de către prefectul Eduard-Andrei POPICA, la sediul Instituției Prefectului-județul Vaslui.

Membrii CLCB au decis menținerea filtrelor pentru dezinfecție, inclusiv dezinfector pentru mijloacele de transport rutier pe DN 24A Cârja-Murgeni (intersecție) și la ieșirea din localitatea Rânzești.
De asemenea, în zona de supraveghere de la Cârja se va realiza în perioada imediat următoare un recensământ al exploatațiilor cu porcine.
Alte măsuri incluse în plan:

– deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală şi niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale;
– orice îmbolnăvire sau mortalitate trebuie anunțată la DSVSA Vaslui, iar animalele sau cadavrele trebuie izolate până la investigarea, intervenția, recoltarea de probe și dispunerea măsurilor de către autoritatea veterinară;
– la intrările şi ieşirile din gospodăriile populaţiei care deţin porci se vor instala dezinfectoare individuale şi se vor intreprinde campanii de informare a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse, implementarea de norme minime de biosecuritate pentru crescători de suine, alte măsuri de prevenire a răspândirii și combatere a bolii.

DSVSA Vaslui solicită sprijinul şi înţelegerea populaţiei pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi şi subliniază că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie anunţat imediat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img