marți, 19 martie, 2024

VASLUI: TESTUL CARE VA POATE SALVA VIATA ESTE GRATUIT!

Distribuie:

Publicat:

Testul Papanicolau este responsabil cu viata celor 365 de vasluiene!  Acum cinci ani  a început derularea „Programului national de screening pentru depistarea activã precoce a cancerului de col uterin”,  iar incepand cu luna urmatoare pacientele care au beneficiat gratuit de aceastã evaluare in urma cu  cinci ani pot fi reintroduse în programul de screening. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica , la nivelul judetului Vaslui sunt douã astfel de centre unde femeile isi pot face acest test.                                                                    

“Reamintim populatiei feminine ca, in judetul Vaslui acest program se deruleaza prin douã retele de screening organizate de Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui si Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Husi, acestea avand incluse centre de informare si consiliere, centre de recoltare a materialului celular cervico-vaginal si laboratoare de analize medicale in domeniul citologiei „.          
                                                     
Acesta se adreseaza femeilor cu varste cuprinse între 25 si 64 de ani si are ca scop depistarea bolii in stadii incipiente, vindecabile si îndrumarea pacientelor cu displazii pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. „Pentru efectuarea gratuita a testului Babes-Papanicolau in cadrul programului, o femeie care este eligibila trebuie sã se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului FS1 pentru recoltare si pentru a obtine date despre centrele de recoltare. Dupã recoltarea intr-un centru specializat, femeile primesc rezultatul de la medicul de familie, dupa 30 de zile. Acesta va înmana femeii rezultatul la test si o va consilia privind masurile pe care le are de luat: in cazul unui test negativ, va fi reprogramata la urmatoarea runda de testare peste 5 ani; in cazul unor afectiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum si a unor rezultate neconcludente va primi bilet de trimitere catre un specialist pentru continuarea investigatiilor. Testele screening pentru cancerul de col uterin se fac in momentul în care pacienta nu prezintã simptomatologie. Screeningul consta in depistarea cancerului inainte de aparitia simptomelor, intr-un  stadiu precoce.” Doar in primele 6 luni ale acestui an au fost testate gratuit 365 femei, din care 15 au fost trimise cãtre medicii specialisti pentru investigatii suplimentare având rezultatul pozitiv.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img